ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Τουρκία


 

Τουρκία

 

 

Η Τουρκία είναι μία τεράστια και ποικιλόμορφη χώρα, που συνορεύει με οκτώ έθνη και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Η ιστορία της και το φυσικό τοπίο αιχμαλωτίζουν την σκέψη και τη φαντασία όσων την επισκέπτονται.

 

Στην Τουρκία, η ανατολή συναντά τη δύση και το καλειδοσκόπιο του πολιτισμού, της ιστορίας και της γεωγραφίας συνθέτει το κάδρο ενός συναρπαστικού τουριστικού προορισμού.

 

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μοναδική πόλη του κόσμου που είναι χτισμένη σε δύο ηπείρους -την Ευρώπη και την Ασία. Με το πέρασμα του χρόνου, έγινε επίσης και πρωτεύουσα τριών μεγάλων αυτοκρατοριών -της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής- και αυτό σημαίνει ότι κουβαλά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παρελθόν.

 

Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση της περιοχής είναι το τζαμί του Sultan Ahmed, αλλιώς γνωστό ως Μπλε Τζαμί, λόγω των γαλάζιων πλακιδίων που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους. Το μεγαλειώδες αυτό τζαμί βρισκόταν στο επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής της πόλης από το 1616, ενώ σήμερα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

 

Η πρώην βασιλική κατοικία Topkapı Palace αποτελεί σήμερα ένα εντυπωσιακό μουσείο, όπου υπάρχει και μία αίθουσα με ιερά λείψανα του μουσουλμανισμού, όπως τον μανδύα και το σπαθί του Προφήτη Μωάμεθ. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά πράγματα που πρέπει κάποιος να δει στο Topkapı Palace, που συστήνεται εκδρομή τουλάχιστον μίας ημέρας.

 

Το μεγάλο παζάρι της Κωνσταντινούπολης αντανακλά το μέγεθος της ονομασίας του, αφού εκεί βρίσκονται περίπου 4000 καταστήματα, στους 60 δρόμους που το απαρτίζουν, και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα παζάρια του κόσμου.

 

Η Τουρκία βρέχεται από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης.

 

Με ένα εξαίσιο ορεινό τοπίο ως φόντο, η Αττάλεια στις ακτές της Μεσογείου έχει πολλές παραλίες, μοντέρνα υποδομή και σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα.

 

Μέσα στα παλιά τείχη της πόλης βρίσκεται το ιστορικό της κέντρο, το Kaleiçi, με το γραφικό του λιμάνι και τον μιναρέ ή Yivli Minare του 13ου αιώνα, την Πύλη του Αδριανού και την αψίδα του θριάμβου, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα. Επίσης, στην κοντινή παραλία του Konyaalti υπάρχουν πολλά μοδάτα κλαμπ, ένα μόνιμο λούνα παρκ και πολλά θαυμάσια εστιατόρια.

 

Το Bodrum Peninsula δημιουργήθηκε για εκείνους που αναζητούν ξεκούραστες και χαλαρωτικές διακοπές. Στην περιοχή βρίσκονται πολλά μαγευτικά χωριουδάκια, απάνεμοι όρμοι και θαυμάσιες αμμουδιές, ενώ υπάρχουν περιπατητικά μονοπάτια ανάμεσα σε πορτοκαλιές και μανταρινιές, δίπλα στη θάλασσα. Στις κορυφές των λόφων βρίσκονται παλιοί και πλέον ανενεργοί ανεμόμυλοι.

 

Προχωρώντας προς την ενδοχώρα συναντάμε το Milas, μία περιοχή φημισμένη για τα χαλιά και τα κιλίμια της, που εξακολουθούν να γίνονται με παραδοσιακές μεθόδους. Στα χωριά της περιοχής θα δείτε τις υφάντριες να δημιουργούν περίτεχνα κομψοτεχνήματα, όπως και οι πρόγονοί τους ανά τους αιώνες.

 

Η κοντινή πόλη Mugla είναι η πρωτεύουσα της περιοχής, όπου υπάρχει μία παλιά συνοικία με περίπου 400 σπίτια, πολλά εκ των οποίων οθωμανικού στυλ, αλλά και ορισμένα ελληνικής αρχιτεκτονικής.

 

Κατηφορίζοντας φτάνουμε στο Αιγαίο και στην πόλη της Σμύρνης, που βρίσκεται στην αρχή ενός μεγάλου, αλλά στενού κόλπου. Ο ύψους 25 μέτρων πύργος με το ρολόι, που βρίσκεται στην Πλατεία Konak, είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σμύρνης. Η Σμύρνη αποτελεί επίσης και ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε την αρχαία Έφεσο, που είναι ο πιο δημοφιλής αρχαιολογικός χώρος της Τουρκίας.

 

Η Καππαδοκία θεωρείται δικαίως ως διαμάντι στο στέμμα του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτή η πραγματικά μοναδική περιοχή χαρακτηρίζεται από το σεληνιακό της τοπίο, που έχει σχηματιστεί από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και την αιολική διάβρωση, αλλά φημίζεται και για τον υπόγειο πολιτισμό της.

 

Περασμένοι πολιτισμοί δημιούργησαν εκεί έναν περίπλοκο υπόγειο κόσμο με κατοικίες, εκκλησίες, πηγάδια και αίθουσες συναντήσεων σε εντυπωσιακή κλίμακα, ενώ στην επιφάνεια δεσπόζουν οι λεγόμενες Νεραϊδένιες Καπνοδόχοι -εκατοντάδες πυλώνες ή κτίσματα σε στυλ μιναρέδων.