SUOSITELLUT LOMAKESKUKSET

Suomi
Suomen kaltaisia maita on harvassa. Kovinkaan moni paikka maailmassa ei voi kehua omakseen tuhansien kilometrien pituisia järvenrantoja ja keskiyön auringon tai revontulien kaltaisia ihailua herättäviä luonnonilmiöitä. Suomessa on kaikkea tätä ja paljon muuta.

Monet Suomen henkeäsalpaavimmista seikkailuista löytyvät maan pohjoisosasta. Lokakuusta huhtikuuhun se on todellinen talven ihmemaa ja siellä on useita jännittäviä harrastusmahdollisuuksia hiihtämisestä ja laskettelusta lumisafariin, luisteluun, moottorikelkkailuun ja grillijuhliin keskellä erämaata.

Suomen Lappi koostuu arktisista lakeuksista, jossa talven tulo merkitsee pitkiä hämärän tunteja. Joka vuosi ennen joulua tuhannet vieraat pyrähtävät tähän mystiseen jäiseen ihmemaahan tapaamaan joulupukkia.

Myöhemmin talvella Suomen taivaalle ilmestyy monivärinen kuultava hehku, kun revontulet (Aurora Borealis) leimahtavat liekkeihin. Tämä uskomaton luonnonilmiö syntyy atomien törmätessä energisesti latautuneisiin hiukkasiin korkealla ilmakehässä ja lähettäessä vihreitä, vaaleanpunaisia, sinisiä ja punaisia valonsäteitä yötaivaalle.

Kun kevät puhkeaa kukkaan kautta maan, Suomi herää valoisiin, aurinkoisiin päiviin, joita koristavat kullekin ajanjaksolle ominaiset kukat. Tämä aika sopii täydellisesti maan keskiosassa sijaitsevan tasangon, jäätiköiden muodostaman kumpuilevan, metsän peitossa olevan järvialueen tutkimiseen. Sen yli 187 000 järveä tarjoaa täydelliset olosuhteet uida, veneillä ja kalastaa.

Järvialueen pääkaupunki, Jyväskylä, sijaitsee kolmen suuren vesiväylän risteyksessä. Kaupungissa on enemmän kuuluisan arkkitehdin, Alvar Aallon, suunnittelemia funktionalistisia rakennuksia kuin missään muualla maailmassa.

Suomen kaupungit ovat piristäviä vierailukohteita ja moni niistä onkin viime vuosina saanut Euroopan kulttuuripääkaupungin statuksen.

Esimerkiksi Helsingissä, maan pääkaupungissa, trendikkäät baarit ja nykytaiteen galleriat ja museot sekoittuvat toisiinsa, kun taas kaupunkia ympäröivä saaristo satoine pienine saarineen on idyllinen paikka risteilyille.

Kahden järven välissä sijaitseva Tampere kuuluu maan aikaansa seuraaviin kaupunkeihin. Sillä on teollisuustausta, mutta nyt monet sen vanhoista liikerakennuksista on muutettu baareiksi ja ravintoloiksi. Siellä on kaunis tuomiokirkko, mutta kaupungissa on myös useita muita maalauksellisia kirkkoja.

Nykyaikainen lounaisrannikolla sijaitseva Turku rakennettiin uudestaan sen jälkeen kun tulipalo tuhosi suuren osan kaupungista vuonna 1827. Onneksi kaupungin historiallinen luonne on kuitenkin säilynyt ja 1280-luvulla rakennettu linna onkin sen suosituimpia käyntikohteita.

Matkustaminen Suomeen on nyt entistä helpompaa, kun useimmilta Euroopan suurimmilta lentokentiltä lähtee lentoja Helsinkiin. Sieltä pääsee edelleen sisämaan lennoilla Tampereelle, Rovaniemelle, Turkuun, Kuusamoon ja muihin suurempiin kaupunkeihin.

Suomessa on helppo ajaa autolla sillä tieverkosto on hyvä ja kaikissa vuokra-autoissa on lumikelillä talvirenkaat. Maan halki kulkee myös laaja rautatieverkosto, joka kattaa myös pohjoisen lakeudet.