SUOSITELLUT LOMAKESKUKSET

Lanzarote


 

 

Jos saari voi kuvastaa taiteilijan ja tämän muusan välistä suhdetta, Lanzarote on juuri tällainen saari. Saaren ajatuksia herättävä ja omintakeinen maisema on saanut uuden muodon taidemaalari-kuvanveistäjä César Manriquen töissä, joiden ainutlaatuinen, postmoderni tyyli heijastelee saaren erikoislaatuista kauneutta.

Lanzarotelta löytyy monia loistavia esimerkkejä siitä, kuinka Manrique on hyödyntänyt saaren luontoa ja ympäristöä ja luonut niiden pohjalta sellaisia upeita nähtävyyksiä kuin saaren pohjoispuolella sijaitseva näköalapaikka, Mirador del Río. Siellä, Atlantin yli naapurisaarelle, La Graciosalle, tähystellessä alkaa vasta tajuta Lanzaroten luonnonkauneuden.

Kun matkaa jatkaa Famaran leveää, valkoista hiekkarantaa pitkin etelään, päätyy yhdelle saaren lukuisista upeista rannikkoalueistaÅ– muita hienoja rannikkoalueita löytyy Puerto del Carmenin, Costa Teguisen ja Playa Blancan lomakaupungeista sekä Playa Papagayon turkoosien vesien reunoilta.

Itärannikon Jameos del Aguasta ja kaktuspuutarhasta löytyy lisää esimerkkejä Manriquen kiehtovasta tavasta hyödyntää saaren luonnonrikkautta. Tällainen on vaikkapa Jameos del Aguan tulivuoren laavaan rakennettu auditorio, jossa järjestetään konsertteja.

Sisämaassa sijaitsevan Teguisen kaupungin väitetään olevan Kanariansaarten vanhin espanjalainen siirtokunta, ja se on samalla erinomainen esimerkki lanzarotelaisesta elämäntyylistä.

Tämä saaren entinen pääkaupunki, sen mukulakivikadut jaÅLanzaroten vanhimpiin lukeutuvat rakennukset kietovat vieraat historiaansa. Jotkin rakennuksista ovat peräisin vuodelta 1455 – esimerkiksi Palacio de Marqués ja kaupungin pääkirkko, Nuestra Señora de Guadalupe.

Lanzarote on ainoa kokonainen saari, joka on julistettu Unescon biosfäärialueeksi – ja Timanfayan kansallispuisto on tästä paras esimerkki. Tulivuoret, jotka viimeksi purkautuivat vuosina 1730–1736, ovat muotoilleet saarta jaÅvaikuttaneet suuresti sen asukkaisiin ja kulttuuriin.

Kansallispuistossa olevassa, Manriquen rakentamassa ravintolassa voi nauttia illallista, joka on valmistettu puiston alla sijaitsevan tulivuoren huimassa 600 asteen lämmössä. Puiston ulkopuolelta löytyy Lanzaroten muita luonnonihmeitä, esimerkiksi La Gerian laaja viinialue, jossa valmistetaan Kanariansaarten parhaisiin lukeutuvia viinejä, tai El Golfossa sijaitseva vihreä järvi.

Sisäpiirin vinkkejä:

Teguisen viikoittaisilla markkinoilla voi tehdä hyvät kaupat. Tapahtuma kuuluu saaren suosituimpiin.

Parque dos Volcanesissa kannattaa osallistua saaren tulivuorten ympäristöön, päälle ja sisälle suuntautuville patikointiretkille.