SUOSITELLUT LOMAKESKUKSET

Portugali
Lämmin, kutsuva ja perinteistä viehätysvoimaa huokuva Portugali toivottaa tervetulleiksi sekä rantalomailijat että kulttuurin ja urheilun ystävät. Karismaa ja historiaa säteilevä Portugali on ollut jo pitkään matkailijoiden suosiossa. Maan keskiaikaiset linnat ja idylliset kylät on siroteltu upeiden rantojen vieressä kohoavien, kukkien peittämien kukkuloiden lomaan.

Vaikka Portugali onkin naapurimaataan Espanjaa huomattavasti pienempi, se on omaleimaisen kaunis. Sen lukuisat kiehtovat nurkkaukset odottavat löytäjäänsä.

Portugalin omaleimaista keittiötä pidetään suuressa arvossa, ja maassa onkin hyvin monipuolinen ravintolavalikoima, perinteisistä tavernoista eli tascoista olutbaareihin, cervejaria, joissa tarjoillaan maalaisruokaa, tai kala- ja äyriäisravintoloihin, marisqueiras, ja grilliravintoloihin, churrasqueiras. Herkullisen aterian jälkeen kannattaa maistaa maan suosituinta alkoholijuomaa, portviiniä.

Portugalilaiset rakastavat lapsia, ja tämä maa onkin ihanteellinen perhelomakohde, sillä täällä lapset ovat tervetulleita kaikkialle.

Portugalin Atlantin-puoleisella rannikolla on upeita rantoja, mutta maan kauneimmat hiekkarannat löytyvät kuitenkin Algarvesta. Jotkin rannoista sijaitsevat suojaisissa poukamissa, ja toiset taas peittävät laajoja alueita rannikosta kullankeltaisella hiekallaan.

Algarven parhaisiin rantoihin lukeutuvat Praia da Rocha, Monte Gordo ja Praia dos Pescadores. Upea Praia da Rocha eli kiviranta levittäytyy Portimãon venesataman viereen ja sijaitsee aivan tämän vilkkaan lomakaupungin keskustassa. Täällä valtavat kivimuodostelmat kohoavat korkeuksiin rantahiekasta, ja ne voivat osoittautua tarpeellisiksi niille, jotka haluavat päästä varjoon keskipäivän paahtavasta auringosta. Iltaisin alueelta löytyy lukuisia syömä-, juoma- ja juhlimispaikkoja.

Monte Gordo on suuri kaupunki, ja sieltä kerrotaan löytyvän Algarven pisimmät rannat. Tämä kullankeltainen hiekkaranta on niin tasainen, suuri ja turvallinen, että se soveltuu ihanteellisesti lapsiperheille. Kaupungin mukulakivisillä kävelykaduilla elämä on kiireetöntä, joten tänne sopiikin tulla rauhoittumaan.

Praia dos Pescadores eli kalastajien ranta on upea, leveä hiekkaranta lähellä Albufeiran vanhaa kaupunkia. Kalastajat ovat kantaneet saaliinsa tälle rannalle jo vuosisatojen ajan, joten kaupungin ravintoloiden ruoan tuoreudesta voi todellakin olla varma. Illallisen jälkeen Albufeiran valot syttyvät ja koko maan parhaisiin lukeutuva yöelämä alkaa sykkiä neonvalojen koristamalla rantaviivalla.

Mutta Algarvessa on toki myös runsaasti historiallisia nähtävyyksiä ja kaupunkeja, esimerkiksi Lagos ja Silves, jotka ovat eläviä esimerkkejä menneisyydestä ja saavat matkailijan mielikuvituksen lentämään.

Lagos on ikivanha, muurien ympäröimä merenrantakaupunki, joka kohoaa loivasti merestä ylöspäin. Täällä vilkkaat baarit,

Myötäpäivään vasemmalta oikealle: Carvoeiron kylä Algarvessa, mies rentoutuu sanomalehden kanssa Silvesin aukiolla, Silvesin katedraali ja linna, Santa Marian kirkko Lagosissa, perinteinen kalastusvene Algarvessa

Lagos on ikivanha, muurien ympäröimä merenrantakaupunki, joka kohoaa loivasti merestä ylöspäin. Täällä vilkkaat baarit, perinteiset ravintolat ja 1300-luvulla Algarven sotilashallituksen hallintorakennuksena toimineen Castelo dos Governadoresin kaltaiset arkkitehtoniset helmet kietoutuvat sulassa sovussa kaupungin mukulakivikatujen ympärille.

Algarven entisestä pääkaupungista, Silvesistä, löytyy useita esimerkkejä maurilaisesta arkkitehtuurista, ja sen rinnettä vartioi Castelo de Silves. Tämä punaisesta hiekkakivestä rakennettu linnoitus, joka on osittain peräisin 700-luvulta, on tutustumisen arvoinen kohde, ja aivan sen lähellä kohoaa 1400-luvulta peräisin oleva goottilainen katedraali.

Portugali suorastaan hemmottelee niitä, jotka haluavat urheilla. Maassa on useita ensiluokkaisia mestaruustason golfkenttiä, ja monissa paikoissa voi myös harrastaa jousiammuntaa, ratsastusta, purjehdusta, vesihiihtoa, purjelautailua, kalastusta, laitesukellusta, surffausta ja paljon muuta.