AJÁNLOTT ÜDÜLŐK

Finnország


 

Finland

 

Finnország a ritka szépségek hazája. A világon nem sok helyről mondható el, hogy a több ezer kilométeren át húzódó tóvidék mellett olyan lenyűgöző jelenségek is megtalálhatók ott, mint az éjféli nap vagy az északi fény. Finnország ennél sokkal többet is kínál.

Finnország északi tájain a legizgalmasabb kalandok várják a látogatókat. Október és április között csodálatos környezetben élvezhetik az olyan tevékenységeket, mint a síelés, a hószafari, a korcsolyázás, a hómobilozás és a szabadtéri sütés.

A sarkkörön túl húzódik Lappföld finnországi része, ahol a tél a hosszú éjszakák ideje. E titokzatos, jégbe zárt vidékre karácsony előtt ezrek zarándokolnak el minden évben, hogy a Mikulással találkozzanak.

Később elérkezik az északi fény, az aurora borealis ideje, ilyenkor Finnország felett az égbolt színpompás lángba borul. A lélegzetelállító zöld, rózsaszín, kék, és vörös fényben pompázó természeti jelenség a légkör magasabb rétegeiben található töltött részecskék és atomok összeütközésekor figyelhető meg.

A tavasz beköszöntével a verőfényes Finnország virágba borul. Ez a legalkalmasabb időszak az erdős dombokkal borított tóvidék felfedezésére, amelyet a gleccserek alakítottak ki az ország középső részén fekvő fennsíkon. Több mint 187 000 tó található itt, amelyek kiválóan alkalmasak úszásra, hajókirándulásra és horgászatra.

Három jelentős vízi útvonal találkozásánál fekszik a régió fővárosa, Jyväskylä, ahol a világon a legnagyobb számban kaptak helyet a neves építész, Alvar Aalto funkcionalista épületei.

A Finnország városaiban tett látogatás felvillanyozó élmény: az elmúlt évek során sokuk nyerte el az „Európa kulturális fővárosa” címet.

Ilyen a főváros, Helsinki, ahol trendi bárok, kortárs művészeti galériák és múzeumok egyvelege, a környező szigetvilágban pedig sétahajózásra ideális szigetek százai csábítják a látogatókat.

A két tó között elterülő Tampere az ország egyik leggyorsabban fejlődő városa. Korábban iparváros volt, mára azonban a régi létesítmények közül sokat bárrá és étteremmé alakítottak át. Lenyűgöző katedrálisa és számtalan festői temploma is a látványosságok közé tartozik.

A délnyugati parton fekvő modern Turku a város nagy részét elpusztító 1827. évi tűzvész után épült újjá. Szerencsére néhány történelmi emléke megmaradt, köztük az egyik legkeresettebb látványosság, az 1280-as években épült vár.

Finnország a nagyobb európai repülőterekről Helsinkibe induló járatoknak köszönhetően egyre könnyebben megközelíthető. Az utazók itt belföldi légi járatra szállhatnak Tampere, Rovaniemi, Turku, Kuusamo és más jelentősebb városok felé.

Finnországban a jó úthálózatnak köszönhetően gépkocsival minden könnyen elérhető. Minden bérautót téli gumival szerelnek fel. Az ország kiterjedt vasúthálózattal rendelkezik, amely az északi vidékeket is magában foglalja.