EGYÉB KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

AJÁNLOTT ÜDÜLŐK

Franciaország


 

France

 

A gyönyörű és látnivalóban bővelkedő Franciaország garantáltan nem okoz csalódást az idelátogatóknak. Az ország minden érzékünket kényezteti, ami nem meglepő, hiszen a franciáknak köztudottan nagy tehetségük van az élet élvezetéhez.

Az Alpokkal, a Pireneusokkal, vagy éppen Provence, Languedoc-Roussillon és Dordogne tartományokkal – hogy csak néhányat említsünk – ez az az ország, ahol a finom ételek rajongói, a természet szerelmesei, a tengerparti napozásra vágyók, a túrázók és a vidéki pihenés hívei egyaránt megtalálják számításukat. És ne feledkezzünk meg a szerelmespárokról sem, hiszen Franciaország a romantika otthona is.

Az ország rendkívül hosszú tengerpartjából a Charente és Vendée régióban 160 kilométernyi homokos, fenyőerdőkkel határolt partszakaszt élvezhetnek az idelátogatók. A közelben hatalmas szőlőbirtokok, pazar éttermek és az ismert tematikus parkok, a Puy du Fou és a Futuroscope várják a turistákat. A régióban számos város található, amelyek keskeny, macskakővel burkolt utcáikkal és szokatlan épületeikkel a régi idők hangulatát idézik. Ezek egyike Cognac, amelyről a világ egyik legnépszerűbb itala a nevét kapta. A városban a lepárlás folyamatát is megtekinthetik az érdeklődők.

Délen a Languedoc-Roussillon régiót a Földközi-tenger és a Pireneusok határolják. A régióban gyönyörű tengerpartok, a Camargue és a Cevennes rezervátumok, folyókkal és tavakkal átszőtt pazar hegyvonulatok, városok, kastélyok, hőforrások és gyógyfürdők várják az idelátogatókat. A térség ugyanakkor prehisztorikus emlékekben is gazdag: dinoszauruszcsontok és -tojások, sőt a történelem előtti korból származó emberi maradványok is megtekinthetők a múzeumokban.

Dordogne megyében 1500 kastély található, köztük a Château des Milandes Castelnaud-la-Chapelle városban, ahol Josephine Baker is élt, de mindenképpen említést érdemel a Château Monbazillac, a Château Lanquais és a Château Bannes is.

A Dordogne folyó partján fekvő Bergerac hangulatos, fachwerkes épületei között bájos kis terek bújnak meg, amelyek kávézóteraszokkal várják a turistákat. Bergerac fontos bortermelő vidék. A gyönyörű, 12. századi Maison de Vins de Bergerac kastélyban látványos borászati kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Franciaország egyik legszebb régiója a békés Provence, ahol számtalan látnivaló várja az utazókat. A középkori falvacskák között levendulamezők terülnek el, az egek felé törő hegyek lábait pedig zöldellő rétek borítják.

A tartomány látképének kialakításában jelentős szerepet játszott a történelem. Avignon egy, a Rajna partján fekvő, gyönyörűen megőrzött középkori város, melyet még az eredeti városfal vesz körbe.

Mindenképpen érdemes ellátogatni L’Isle-sur-la-Sorgue városba is. „Provence Velencéjét“ átszeli a csatornák és folyóágak labirintusszerű hálózata, melyeket néhol hatalmas platánfák, vízkerekek, antik üzletek és piacok tarkítanak.

Tippek:

Mindenképpen érdemes megtekinteni Európa legmagasabb homokdűnéjét, a Dune du Pilat-t, amely Arcachon és Bordeaux közelében helyezkedik el. A dűne 108 méter magas.

Ismerje meg az avignoni Palais des Papes történetét, amely a pápa otthona volt 1309 és 1377 között.

Párizs a legtöbb városból elérhető vonattal. Érdemes kipróbálni a „nagyasztalos“ étkezést, ami igazán izgalmas közösségi élmény.