AJÁNLOTT ÜDÜLŐK

Olaszország


 

ItalyA gazdag történelemmel rendelkező Olaszország a művészetek, a kultúra és a divat hazája, a „La Dolce Vita“, vagyis az édes élet földje.

A világ legnépszerűbb turistacélpontjai közül jó néhány Olaszországban található. Gondoljunk csak a lenyűgöző látnivalókban gazdag Rómára, Milánóra, amely a nemzetközi divatvilág központja, vagy a romantika két fellegvárára, Velencére és Firenzére. Ám Olaszország nem csak nagyvárosaival vonzza ide a turistákat. Zöldellő legelőivel, magányos ciprusaival, aranyló termőföldjeivel és ragyogó kék egével az olasz vidék számos festőt és fényképészt megihletett az idők során.

Éghajlat szempontjából Olaszország déli része nyújt kedvezőbb feltételeket, ahol a hőmérséklet júliusban és augusztusban a 32 °C fokot is eléri, míg májusban, júniusban, szeptemberben és októberben valamivel enyhébb idő fogadja az idelátogatókat.

Az elbűvölő Puglia az „olasz csizma“ sarkán helyezkedik el. Itt találhatók az ország talán legszebb strandjai, ahol a turisták az Adriai- és Jón-tenger vizében fürödhetnek és élvezhetik a zavartalan napsütést. Külön említést érdemel Olaszország Promontorio del Gargano nevű partszakasza hófehér alabástrom szirtjeivel, vagy éppen Penisola Salentina lenyűgöző szépségű homokos partja.

Az ínyencek számára is ideális úti cél Puglia, amelyet Olaszország kertjének is neveznek, mivel több olívaolajat állítanak elő itt, mint az ország többi részén összesen, és ez a régió adja Olaszország gyümölcs- és zöldségtermésének 75%-át is. A térség hosszan elnyúló partjai mentén található éttermek friss tengeri csemegékből készült pazar fogásokkal várják az idelátogatókat. Puglia emellett népszerű borvidék, itt terem például a Salento, a San Severo és a Negroamaro szőlőfajta, hogy csak néhányat említsünk.

Lecce leginkább pazar éttermeiről ismert, valamint a „leccei barokk” építészeti stílusról, amely a város számos épületének arculatát meghatározza.

Olaszország különböző régiói sajátos tájjal, kultúrával és identitással rendelkeznek, ami annak következménye, hogy az egyes államok évszázadokon keresztül önálló politikai egységekként működtek.

Észak-Olaszországban találhatók a fenséges Alpok és a Dolomitok, amelyek egész évben nagy számban vonzzák a téli sportok és a szabadtéri programok rajongóit. Télen a síelőket és a snowboardosokat olyan világszínvonalú síparadicsomok várják, mint Val Gardena, Livigno, Courmayeur és a Sella Ronda, nyáron a táj szépsége és a tiszta, friss levegő vonzza ide a túrázás, a hegyikerékpározás és a hegymászás szerelmeseit, az alpesi tavak pedig az úszók, vitorlázók és szörfösök számára kínálnak ideális körülményeket.

Délen, de még Rómától északra fekszik Toszkána, amely talán az ország legszebb tájaival büszkélkedhet. A régió központja Firenze, a reneszánsz művészet és építészet hazája, amelyet a világ egyik legszebb városaként tartanak számon.

Szintén meg kell említenünk Pisát, ahol Olaszország egyik legismertebb látványossága, a ferde torony található. Középkori, szűk utcáival és elragadó templomaival a kevésbé ismert, bár lenyűgöző városok közé tartozik Cortona.

A különböző korok művészeit azonban nem annyira a városok, mint inkább a toszkán táj ihlette meg. És ezt mindazok megértik, akik valaha látták a gazdagon termő szőlőskerteket, a terméstől roskadozó olívaligeteket, vagy a hullámzó tájban messze elterülő, szemkápráztató napraforgótáblákat.

A szomszédos Umbriának nincs ugyan tengerpartja, de ez mit sem von le a régió szépségéből. A lenyűgöző tájat agroturizmusra szakosodott üdülők tarkítják, ahol olívát és szőlőt termesztenek, de nem kevésbé látványosak a régió helyi borokról ismert történelmi városai, például Perugia, Spoleto, Assisi és Orvieto.

Az Amalfi-partszakaszon vannak Olaszország talán legszebb tengerpartjai. Amalfi és Positano hegyoldalban álló házai lenyűgöző látványt nyújtanak.