AJÁNLOTT ÜDÜLŐK

Portugália


 

Portugal

 

Meleg, barátságos, hagyománytisztelő és rendkívül bájos – ez Portugália, amely a strandolók, kultúrakedvelők és sportolók szívébe egyaránt belopja magát. A sugárzó karizmájú és gazdag történelmű Portugália régóta népszerű a látogatók körében. Középkori kastélyai, festői falvai, virággal borított domboldalai és lenyűgöző strandjai mindenkit elvarázsolnak.

Bár szomszédjánál, Spanyolországnál jóval kisebb, az egyedülállóan szép Portugália minden szeglete izgalmas felfedeznivalókat rejt.

A különleges ételeiről híres országban számtalan típusú étterem található a hagyományos tascáktól és tavernától kezdve a cervejaria nevű étkezdékig vagy sörözőkig, ahol rusztikus fogásokat szolgálnak fel, illetve a marisqueiras nevű kifőzdékig, amelyek a halakból és tenger gyümölcseiből készült ételekre specializálódtak, de nem szabad megfeledkezni a churrasqueiras nevű helyekről sem, amelyek grillezett húsokat kínálnak. A finom fogások után pedig érdemes megkóstolni a portóit, a leghíresebb helyi szeszes italt.

A portugálok imádják a gyerekeket és mindenhol szívesen látják őket, ezért az ország családi nyaralásokhoz is tökéletes választás.

Portugália Atlanti-óceán felőli partján nagyszerű strandok találhatók, de híresek az Algarve régió homokos strandjai is: néhány közülük elhagyatott öblökben húzódik meg, néhány pedig hatalmas, hosszan elnyúló, aranyszínű homokos partrész.

Az Algarve régió legjobb strandjai között van a Praia da Rocha, a Monte Gordo és a Praia dos Pescadores. A Praia da Rocha, vagyis a Sziklastrand híres strand Portimão Marina mellett, a nyüzsgő üdülőváros szívében. Ezen a partszakaszon sziklák emelkednek ki a homokból, amelyek hűs árnyékot adnak a déli napsütésben, este pedig változatos helyszínt biztosítanak a borozáshoz, vacsorázáshoz vagy bulizáshoz.

A nagy város, Monte Gordo Algarve egyik leghatalmasabb strandjával büszkélkedhet. Az aranyszínű homokkal borított strand teljesen sík és rendkívül széles, ezért nagyon biztonságosnak tartják, ami ideálissá teszi családok számára. A város macskaköves, gyalogos utcáin az élet lassú mederben folyik, így a hely tökéletes a kikapcsolódásra.

A Praia dos Pescadores, vagyis a Halászstrand gyönyörű, hosszan elnyúló homokos partszakasz Albufeira óváros közelében. A halászok évszázadok óta ide szállítják fogásukat, így a város éttermei minden nap finom és friss ételeket kínálnak. Vacsora után pedig kigyulladnak Albufeira neonfényei, és megkezdődnek az ország legjobb partijai.

Algarve régió ezenkívül számtalan történelmi hellyel és várossal is büszkélkedhet, ilyen például Lagos és Silves, a városok, ahol a múlt ma is él. Ezek a helyek tényleg magával ragadják a képzeletet.

Lagos régi, fallal körülvett tengerparti város, amely a tengertől egy domboldalon emelkedik fel. A város macskaköves utcái vidám bárokat, hagyományos éttermeket és igazi gyöngyszemeket rejtenek, amilyen például a Castelo dos Governadores, amely a 14. században Algarve katonai kormányának székhelye volt.

Silvesben, Algarve egykori fővárosában, amelynek dombját a Castelo de Silves foglalja el, számos példa található a mór építészeti stílusra. A vörös homokkőből készült erődöt, amelynek egyes részei a 8. században készültek, érdemes megtekinteni, csakúgy, mint a közeli gyönyörű gótikus katedrálist, amely a 15. században épült.

A sport szerelmesei is megtalálhatják itt a kedvükre való programokat, ugyanis Portugáliában számos olyan golfpálya található, ahol első osztályú bajnokságokat rendeznek. Ezenkívül az idelátogatók kipróbálhatják az íjászatot, a lovaglást, a vitorlázást, a teniszt, a vízisít, a szörfözést, a horgászatot, a búvárkodást, a hullámlovaglást és más sportokat.