AJÁNLOTT ÜDÜLŐK

Spanyolország


 

Spain

 

Függetlenül attól, hányszor járt már ott, az ember mindig örömmel tér vissza Spanyolországba, a mediterrán térség egyik legszebb országába. A Földközi-tenger partvidékétől az ország hegyvidékekkel tarkított belső területein keresztül egészen a francia határig Spanyolország számtalan látnivalót tartogat a turisták számára.

Bár a legtöbben a nagyvárosokat, például Madridot és Barcelonát ismerik, Spanyolország dobogó szíve mégis Andalúzia. A dél-spanyolországi Costa del Sol partszakaszon lévő Marbella a Földközi-tenger partján fekszik, és 26 kilométernyi napsütötte, strandolásra ideális tengerparttal várja az idelátogatókat.

A hangulatos óváros főtere a Plaza de los Naranjos, amelyet trópusi növények és narancsfák szegélyeznek. Napközben és esténként pezsgő élet zajlik a téren, ahol bárok, büfék, üzletek és művészeti galériák várják a turistákat.

Érdemes egy napot rászánni a vérbeli spanyol hangulatot árasztó Mijas meglátogatására is, amelynek festői utcácskáin a helyiek szamárhúzta szekereivel is találkozhatnak az idelátogatók. A Málaga városától egyórányi autóútra lévő Ronda és Antequera gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal büszkélkedhet.

Mindenképpen megér egy kirándulást a rondai völgyhíd, amely egy keskeny kanyon fölött ível át, de a város lenyűgöző épületei is felejthetetlen élményt nyújtanak.

Antequera története nagyon régre nyúlik vissza: a térségben a megalitikus építészet emlékei is megcsodálhatók, a környező síkságokat pedig valaha Spanyolország leghíresebb hősei és banditái járták.

Akik izgalmasabb kalandokra vágynak, terepjárótúrán vehetnek részt a Costa del Sol mentén, Estepona, Benalmádena, Fuengirola és Nerja városokat érintve, de a közelben lehetőségük van quadozásra, kerékpártúrára, sárkányrepülésre, barlangászásra és canyoningra is.

Kulturális nevezetességek szempontjából Málaga a Costa del Sol gyöngyszeme. Ez Pablo Picasso szülővárosa, ahol a turisták hatalmas hordókból kimért helyi borokat kóstolhatnak ízletes tésztaételekkel, flamenco-táncosok cipőjének tüzes ritmusait hallgatva.

Málaga a világ egyik legrégebbi városa, melynek történelme egészen a krisztus előtti 8. századig nyúlik vissza. Történelmi városmagját mór stíluselemek határozzák meg, a Picasso-múzeum pincéjében pedig megtekinthetők a város legrégibb romjai, az egykori föníciai város falai.

Spanyolország keleti partvidékének központja a Costa Blanca, ahol Alicante, Benidorm és más népszerű üdülőhelyek várják az idelátogatókat. Alicantéban a lenyűgöző templomok, a látványos kikötő és a kilométereken keresztül húzódó homokos tengerpart kínálnak pazar programlehetőséget.

Benidorm a keleti part fiatalos kisvárosából vált a Costa Blanca egyik legfelkapottabb turistacélpontjává. Rendkívül tiszta tengerpartjai, üzletei, szórakoztató programjai és éttermei ideálissá teszik családok számára.

Nincsenek messze a Costa Blanca más városai, például Dénia, Xàbia, Altea és Calpe sem, amelyek kacskaringós, macskaköves utcáikkal, fehérre meszelt falú házaikkal, elbűvölő templomaikkal és azúrkék tengerpartjukkal várják a turistákat.

A calpéi Las Salinas rendkívül népszerű a madarak rajongói között, akik itt flamingókat és számtalan egyéb madárfajt figyelhetnek meg természetes környezetükben.

A kicsit északabbra fekvő Costa Dorada mindössze 96 kilométerre helyezkedik el Barcelonától. A régió mindenki számára tartogat élményeket. Az idelátogatók gyönyörű, homokos tengerpartokon élvezhetik a napsütést és a vizet, vagy meglátogathatják a környéken nagy számban található, római hatásokat tükröző műemlékeket, például az amfiteátrumot, és megtekinthetik a múzeumokban kiállított számos régészeti leletet is. A közeli Pobletben egy ciszterci kolostor is található.

A természet szerelmesei imádni fogják Tarragona parkjait és kertjeit, a közeli Salouban lévő Port Aventura – Spanyolország legnagyobb tematikus parkja – pedig az egész családnak életre szóló élményeket kínál.

Tippek:

Érdemes ellátogatni Alicantéba, és a Mount Benacantil hegyen megtekinteni a 9. században épült Santa Bárbara erődöt, amelyből lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre.

A Costa del Sol régióból autóval hamar elérhető Gibraltár, ahol botanikus kertek és vámmentes üzletek várják a turistákat.

Málagából a nagysebességű expresszvonattal két és fél óra alatt elérhető a főváros, Madrid.

Málagában érdemes betérni egy ebédre a La Posada de Antonio étterembe, amelynek tulajdonosa Antonio Banderas, aki mellesleg Málagában született.