AJÁNLOTT ÜDÜLŐK

Svájc


 

Svájc

 

Fellegekig nyújtózó hegycsúcsok és zöldellő völgyek lankái, ameddig a szem ellát – ez Svájc. A páratlan tájaikkal büszkélkedhető ország egész évben várja látogatóit.

 

Az Európa szívében fekvő Svájcra komoly hatást gyakorolt a vele határos öt ország, tájait pedig gleccserfolyók formálták, valamint hegyvidékek és alpesi virágokÅdíszítik.

 

Svájc természeti szépségei ugyanakkor nem korlátozódnak az Alpokra és mély völgyeire. Tavai jéghideg vízzel telnek meg, amely az ország kincseit közrefogó csúcsokon megolvadt hóból ered.

 

A szabad levegő szerelmesei nyáron a hegyi túrákat, télen pedig a havas hegyoldalakon a síelés örömeit élvezhetik. Itt található néhány a világ legkiválóbb sí-, snowboard-, tobogán-, korcsolya- és siklórepüléses síelésre alkalmas pályái közül.

 

Svájc városai és falvai is gyönyörűek. Érdemes ellátogatni Lucernbe, amely egy gyönyörű kisváros az Altdorf-tó mellett. A legenda szerint Tell Vilmos itt lőtte át a fia fején elhelyezett almát. Rengeteg látnivaló várja az idelátogatókat, ideértve a Kápolna-hidat, a XIV. sz.-i víztornyot és a jezsuita templomot, amelyet csak még szebbé tesz, hogy a tóparton helyezkedik el.

 

Mürren egy gyönyörű, autómentes hegyoldali falucska, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Eiger-hegyre. Innen felvonóval juthatunk el a Schilthorn Piz Gloria csúcsára, ahol a világ első forgó éttermében vacsorázhatunk. A Piz Gloria volt az „Őfelsége titkosszolgálatában” című James Bond-film helyszíne.

 

A Bex-ben található sólelőhelyek a XV.sz.óta ontják a „fehér aranyat”, és még ma is zajlik bennük a fejtés. Vendégek is bejárhatják a bányákat, valamint megtekinthetik az 1684 óta zajló sóbányászat történelmét bemutató múzeumot.

 

A svájci vasúttal utazni már önmagában élmény. Akár puszta közlekedési eszközként használják a vonatokat, akár a festőibb útvonalakat választják, a vendégek számára mindenképp emlékezetes lesz a hűvös tavakkal és dús, alpesi növényzettel, valamint békésen kérődző kecskékkel és tehenekkel tarkított svájci táj látványa.

 

 

Tippek:

 

Piz Sardonánál, a GeoPark Sarganserland-Walensee-Glarnerland nemzeti parkban a vendégek felfedezhetik Svájc geológiai kincseit, valamint megcsodálhatják a hegyek kialakulását és a lemeztektonikát működés közben.

 

Eurót használó szomszédjaitól eltérően Svájc fizetőeszköze a svájci frank.