Tanácsok az üdülési joghoz

Advice on Timeshare

Az RDO (Resort Development Organisation) ügyfélszolgáltatásai

RDO


Az RDO (Resort Development Organisation) a timeshare és üdülési jogok szakmai szövetsége Európában. Többféle felhasználási típussal foglalkoznak, többek között timeshare, résztulajdonosi jog, Private Residence Club, társasház-szálloda, Destination Club, stb. Mindezen szolgáltatások célja, hogy a különböző használati jogokon keresztül minőségi szállást biztosítsanak az üdülések kedvelőinek. Az RDO tagjai üdülőfejlesztők, cserevállalatok, vagyonkezelők, ingatlankezelők, viszonteladói vállalatok és pénzügyi szolgáltatók.

 

Az RDO tagjai képviseli a legjobb minőséget az európai üdülési tulajdonjogok tekintetében, és a tagok elkötelezettek a magas szolgáltatási színvonal és tisztesség fenntartása iránt. Köti őket a magatartási kódex és egy független választottbírósági rendszer, amely a törvény által előírtakon túlmenően biztosít további védelmet.

 

Az RDO erős fogyasztóvédelmi szabályzattal rendelkezik, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy panasszal éljenek, vagy általános kérdéseket tegyenek fel az RDO tagjainak – üdülőkezelő társaságoknak, cserevállalatoknak, vagyonkezelő társaságoknak, stb. Az RDO ezt a szolgáltatást ingyenesen biztosítja, és azon dolgozik, hogy a tagvállalatokat érintő minden jogos panaszt kivizsgáljon, mind a tulajdonosok és az RDO tagvállalatainak megelégedésére.


Az RDO tagvállalatai szerint fontos, hogy az RDO biztosítsa ezt a szolgáltatást a fogyasztók számára. Az a RCI a kezdetektől fogva támogatja az RDO-t, szponzorálja az iparági eseményeit, képviselőket küld a munkacsoportjaiba és bizottságaiba, és teljes meggyőződéssel támogatja annak munkáját a fogyasztói jogok védelmében, és a lehető legjobb üdülési élmények biztosítása érdekében.

 

A fogyasztók számíthatnak az RDO tisztességére és méltányosságára. Az RDO teljes döntési jogkörrel rendelkezik a tagjaival szemben tett fogyasztói panaszok kivizsgálásában. Bár az RDO közvetít a tagok és az üdülésijog-tulajdonosok között, és fogadja a panaszokat, de nem képes és nem is fog semmilyen jogi szankciót kezdeményezni saját tagjai ellen, az üdülésijog-tulajdonosok nevében.

 

Fontos viszont megjegyezni, hogy ha az RDO megállapítja, hogy valamely tagja folyamatosan megszegi a magatartási kódexet, vagy szándékosan vét a törvények ellen, az RDO kivizsgálja az ügyet, és a megfelelő adminisztratív eljárások szerint cselekszik.


Mivel foglalkozik az RDO?


Az RDO szerte Európában együttműködik a kormányokkal és a fogyasztóvédelmi szervezetekkel annak érdekében, hogy az iparág és az üdülésijog-tulajdonosok érdekei védve legyenek, amennyiben új törvények kerülnek bevezetésre.

 

Egyik fő prioritása, hogy segítsen megvédeni az üdülésijog-tulajdonosokat azon csalók ellen, akik az iprarági törvények peremén működnek – általában hamis viszonteladói vállalatokról, üdülési klubokról vagy akár önjelölt „csoportos perekre“ építő rendszerekről van szó. Az RDO kinevezett egy korábbi spanyol rendőrfelügyelőt, aki szerte Európában együttműködik a rendőrséggel, az európai fogyasztóvédelmi központokkal és a végrehajtó szervekkel (például Trading Standards) annak érdekében, hogy bezárassa ezen tisztességtelen vállalatokat.


Az RDO hatóságokkal történő együttműködésének eredményeként több mint 100 tisztességtelen szolgáltatócég szüntette be tevékenységét 2005 óta.

 

A logó jelentősége

 

Az RDO logója a minőségi üdülési jogok ismérve, ezért javasoljuk, hogy az ezen üdülési rendszerek iránt érdeklődők az üdülési jog megvásárlása előtt keressék fel az RDO honlapját a www.rdo.org címen, vagy írjanak e-mailt az ügyfélszolgálati osztályra az info@rdo.org címen, és ellenőrizzék, hogy az adott vállalat az RDO partnere-e.

 

Együttműködés az üdülésijog-tulajdonosokkal

 

Az RDO mindig is szorosan együttműködött az egyesült királyságbeli TATOC érdekvédelmi szövetséggel (www.tatoc.co.uk), amely több mint negyedmillió üdülésijog-tulajdonos érdekeit védi.

Az RDO és a TATOC jelenleg közösen dolgoznak olyan üdülésijog-tulajdonosokat érintő problémák megoldásában, mint például a jogok továbbértékesítése.

 

Az RDO együttműködése a médiával


Az üdülésijog-tulajdonosok magas elégedettségi szintje ellenére az iparág sajtóvisszhangja továbbra is negatív, különösen az Egyesült Királyságban. Pedig a címlapokon szereplő legtöbb pánikkeltő történet nem is az üdülési tulajdonjogról szól. A probléma oka, hogy egyes újságírók tévesen azonosítanak új üdülési termékeket (például üdülési klubok) üdülési tulajdonjogként.


Az RDO fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megváltoztassa a média véleményét, és ez a célkitűzés a szervezet kiemelt prioritása 2012 óta.


Miért fontos az RDO a fogyasztók számára?


 • Vizsgáljuk a tisztességtelen tevékenységeket, és együttműködünk a hatóságokkal a tisztességtelen vállalatok bezáratása érdekében.

 • Tagjaink elkötelezettek a magas szolgáltatási színvonal fenntartása iránt, és tartják magukat az RDO magatartási kódexéhez

 • Ingyenes panaszkezelési szolgáltatást kínálunk tagjaink ügyfeleinek

 • Együttműködünk a kormányokkal, hogy olyan jogszabályok kerüljenek bevezetésre, amelyek tisztességesek – mind az ágazat, mind az üdülésijog-tulajdonosok számára

 • Tájékoztatjuk a médiát az üdülési tulajdonjog és az üdülési klubok közti különbségről

 • A TATOC segítségével terjesztjük az üdülési tulajdonjog jó hírnevét

 • A honlapunk átfogó tanácsokat nyújt az üdülési tulajdonjog vételével és eladásával kapcsolatban

 •  

Mire figyeljen az ügyfél vásárlás előtt?


 • Ellenőrizze az üdülőfejlesztő múltját.

 • Ellenőrizze az üdülő és az elérhető szolgáltatások minőségét – megfelelőek-e ezek Önnek?

 • Olvassa el figyelmesen az adásvételi szerződést, értelmezze a jogi kereteket, ellenőrizze, hogy milyen fizetési kötelezettsége van, és milyen mértékűek a karbantartási díjak.

 • Csatlakozott-e már az üdülő egy cserevállalathoz?

 • Tudja meg, hogy a résztulajdonosi konstrukciók milyen további szolgáltatásokra terjednek ki (például autókölcsönzés, reptéri transzfer), és hogy ezek külön díj ellenében vehetők-e igénybe.

 • Milyen egyéb ingatlanok érhetők el (ha vannak ilyenek) a vállalat portfóliójában? Tudja meg, hogy miként működik a foglalási rendszer, különösen főszezonban.

 • Ellenőrizze, hogy a felajánlott türelmi időszak írásban rögzített-e.

 •  

Látogassa meg a www.rdo.org iparági weboldalt, illetve a www.gotimeshare.org üdülésijog-tulajdonosi weboldalt, és tudjon meg többet. (Csak angol nyelven érhető el.)