Mire jó az üdülési jog?

purchase timeshare as a holiday option

A timeshare – vagy más néven megosztott üdülési tulajdonjog – azt jelenti, hogy Ön jogot vásárol arra, hogy meghatározott ideig (általában egy vagy több hétig) egy üdülő ingatlanját használja. A timeshare rendszer segítségével az üdülési tulajdonjog több millió olyan ember számára válik elérhetővé, akik szeretnének egy második otthont egy általuk kedvelt úti célban, de egyébként nem engedhetnék meg maguknak a teljes tulajdonjog megvásárlását – vagy nem szeretnék felvállalni egy második otthon megvásárlásának pénzügyi kötelezettségeit.

 

Az üdülők általában egy heti tulajdonjogot és szállást kínálnak további hetek vásárlásának lehetőségével ugyanabban az üdülőben vagy ugyanazon fejlesztő más ingatlanjaiban. A résztulajdonosi konstrukciók és úti cél klubok hosszabb, akár több hetes használati jogot biztosítanak – gyakran előkelő és kiváló helyszíneken.

 

purchase timeshare as a holiday option

A timeshare jog vagy a résztulajdonosi ingatlanok birtoklásának legnagyobb előnye többek között a garantáltan „otthonos“ üdülés – ráadásul mindez kisebb pénzügyi kockázattal jár, mint egy ingatlan tényleges tulajdonlása és karbantartása. Az üdülési tulajdonjogot képviselő üdülők tágasabb szállást és több helyszíni vendégszolgáltatást kínálhatnak a hotelekhez képest.

 

Azonban anélkül, hogy tagja lenne valamely csereüdülési szolgáltatónak, nem tudja elcserélni a timeshare hetét egy adott üdülésre, egy adott úti célban. Az RCI-hez történő csatlakozás óriási üdülési választékot biztosít Önnek – cserék az RCI csereprogramjában regisztrált ingatlanokba, valamint szálláslehetőségek partnervállalataink üdülőiben a Wyndham Worldwide Hospitality Group rendszerében. Jelenleg közel 4500 partnerüdülő található az RCI üdülési cserehálózatában több mint 100 országban, és ezek az üdülők üdülési élmények izgalmas választékát kínálják.

 

purchase timeshare as a holiday option

Az alábbiak vásárlására van lehetőség:

 

- Egy (vagy több) hét az év egy meghatározott időszakában egy adott üdülőben, amelyet minden egyes évben ugyanakkor kereshet fel.

 

- Egy változó időbeosztású hét, amelyet a saját üdülője oszt ki Önnek minden egyes évben. Ez nem feltétlenül mindig az év ugyanazon hetére esik.

 

- Pontok, amelyeket fizetőeszközként használhat. Minden egyes üdülőhöz/héthez egy pontértéket rendelünk. A pontokat beválthatja RCI Points Partner termékekre, például bérautókra, reptéri hotelekre és belépőjegyekre.

 

- Résztulajdonosi konstrukciók, amelyekkel néhány hétig (általában egy-három hónapig) használhat felső kategóriás ingatlanokat keresett úti célokban. Ezekben az ingatlanokban gyakran igénybe vehet portaszolgálatot, személyes utazási szolgáltatásokat és még sok más előnyt is. A résztulajdonosi konstrukciók használata gyakran rotációs alapon, illetve a fix és változó időbeosztások kombinációjával történik az egyes szezonokban. A résztulajdonosi konstrukciók alapján anyagi érdek fűződhet az ingatlanhoz, mivel ismert tény, hogy az ilyen üdülők a helyi ingatlanok viszonteladási értékét követik az adott régióban.

 

- Bérbeadási rendszerek, azaz résztulajdont vásárol egy ingatlanban fix időtartamra, majd jövedelemre tesz szert a bérbeadásból származóan, amikor éppen nem tartózkodik az üdülőben. Az adott időtartam végén az ingatlant értékesítik, és minden érdekelt fél részesedik a tőkeérték-emelkedésből. Az átmeneti időszakban tetszés szerint értékesítheti saját érdekeltségeit a nyílt piacon.

 

Az RCI csereüdülési program vagy a The Registry Collection (az RCI résztulajdonosi konstrukción alapuló üdülési csererendszere) tagjaként a fenti ingatlantípusok bármelyikében megosztott üdülési tulajdonjogot vásárló személyek jogosultak elcserélni „tartózkodási idejüket” vagy „saját hetüket” egy vagy több hétre az RCI és a The Registry Collection rendszerében szereplő üdülőkben.

 

purchase timeshare as a holiday option

Az üdülésijog-tulajdonosokat bármely más fogyasztóhoz képest erősebb fogyasztóvédelmi szabályok védik. 2011 óta az új európai uniós timeshare irányelv szigorú szabályokat vezetett be az üdülési tulajdonjogok értékesítése tekintetében, például előírja bármilyen deponálási forma tilalmát, és 14 napos türelmi időszakot határoz meg a vételi szerződés aláírása után. Ez idő alatt a vásárlók felmondhatják a megállapodást, és fizetési kötelezettség nélkül léphetnek ki a szerződésből.

A saját üdülő alapszabályzata részletezi az Ön jogait és kötelezettségeit a tulajdon és a férőhelyszám tekintetében. Általában Ön felelős az éves karbantartási díjak megfizetéséért, amely magában foglalja a takarítás, az épületkarbantartás, a medencetisztítás, valamint a kertrendezés és a biztonság költségeit. A díjak 300 €-tól indulhatnak egy hét tulajdonjog esetében, és tovább növekednek a timeshare tulajdon méretétől, minőségétől és a helyszíni szolgáltatásoktól függően.

 

 

Az üdülőket professzionális üdülőkezelő társaságok, vagy bizonyos esetekben maguk az üdülésijog-tulajdonosok irányítják, akik tulajdonosi bizottságot neveznek ki az üdülői üzemeltetés felügyeletére.

 

Az iparági fogyasztóvédelmi szervezetek, mint például a Resort Development Organisation (RDO) azért jöttek létre, hogy tanácsokkal, támogatással és útmutatással szolgáljanak a timeshare tulajdonosoknak.

 

purchase timeshare as a holiday option

Az üdülőfejlesztők pontosan azt teszik, ami a nevükben szerepel, azaz üdülő(ke)t építenek és fejlesztenek különböző úti célokban. Pénzügyi csomagot is kínálhatnak az új vevők támogatása céljából. Miután az ingatlanaik eladásra készen állnak, a fejlesztők egy folyamat keretében biztosítják az üdülésijog-tulajdonosok jogainak védelmét azon ország jogszabályainak megfelelően, ahol az ingatlan található, valamint az európai uniós timeshare irányelvvel összhangban.

 

Ezek a jogok az alábbiak:

 

-Kezelési megállapodás az üdülővel, amely meghatározza az üdülő üzemeltetéséhez szükséges költségvetést, illetve a tulajdonosi bizottság (ha van ilyen) és a kezelő társaság közötti kapcsolat részleteit.

 

- Az üdülésijog-tulajdonosok használati joggal rendelkeznek a saját ingatlanjukban, de nem birtokolják azt. A tulajdonjog jellemzően egy vagyonkezelő céget illet meg. A fejlesztő átadja az ingatlan jogait a vagyonkezelőnek az egyes lakóegységek tagsági igazolásaiért cserében. Az Ön pénzügyi védelmének érdekében az ingatlanokat vagyonkezelő kezeli.

 

Egyes fejlesztők olyan közjegyzők közreműködésével kötnek szerződést és tartanak kapcsolatot, akik ellenőrzik az ingatlanhasználati jogot fejlesztőről vevőre átruházó megállapodás jogi érvényességét.

 

purchase timeshare as a holiday option

Nem. Az RCI egy csereüdülési szolgáltatásokat kínáló vállalat, és nem birtokol semmilyen üdülőt vagy ingatlant. Az üdülőfejlesztők partnerüdülőkként csatlakozhatnak egy timeshare cserehálózathoz – mint például az RCI-hez!

 

Csererendszerünkben kétszer annyi partnerüdülővel rendelkezünk, mint a legközelebbi versenytársunk, ezért ha üdülési jog vásárlásán gondolkodik, érdemes feltenni a kérdést, hogy az üdülőfejlesztő mely cserevállalattal működik együtt – és Ön melyiknek szeretne a tagja lenni.

 

purchase timeshare as a holiday option

Ha már van timeshare üdülési joga, és szeretne belőle többet kihozni az üdülési választék és a tagsági előnyök tekintetében, akkor csatlakozzon az RCI-hez, és közel 4500 partnerüdülői ingatlanhoz férhet hozzá több mint 100 országban. Ha regisztrálja timeshare hetét csereüdülési hálózatunkban, akkor egy vagy több üdülést kaphat nemzetközi úti célokban – mindezt azonos cseredíjért ingatlanonként és hetenként.

 

Az ingatlanához egy csereértéket vagy pontértéket rendelünk hozzá, amely a választott tagsági típustól függ (RCI Weeks vagy RCI Points). Egyszerűen foglal egy azonos vagy kisebb értékű üdülést, és megfizeti a cseredíjat. Ha egy igazán különleges üdülést szeretne a családjával, vagy egy olyan üdülőt, amely a csereértékéhez vagy pontértékéhez képest többe kerül, az RCI lehetővé teszi, hogy összevonja az egyes használati évekhez tartozó heteit, illetve pontokat takaríthat meg és kölcsönözhet az éves pontmennyiségéből, és valóra válthatja álmai üdülését. Mindig cserélhet kisebb csereértékű üdülőkbe is, vagyis egy nagy értékű heti tulajdonjogot elcserélhet két vagy három kisebb értékű tulajdonjogra, így még több üdülésen vehet részt.

 

RCI tagként nagyszerű kedvezményekre jogosult a készpénzes üdülésekből – RCI last minute ajánlatok és Plusz üdülések –, így Ön és családja még több üdülési lehetőséget kap a hetei vagy a pontjai felhasználása nélkül. A tagjaink last minute foglalási kedvezményeket is kapnak csökkentett pontértékekkel, illetve kedvezményes csereajánlatokat, amelyekkel felhasználhatják meglévő jóváírásaikat vagy pontjaikat – így semmi sem vész kárba!

 

purchase timeshare as a holiday option

- A timeshare iparág több mint 50 éves. old.

- Az RCI a legrégebbi csereüdülési vállalat a piacon – 1974 óta gondoskodunk tagjaink üdüléseiről

- Több mint 1300 üdülő található Európábane.

- Évek óta több neves hotelmárka kínál timeshare szolgáltatásokat, ilyen többek között a Hilton Hotels, a Disney, a MacDonald Hotels and Resorts és a Sol Melia. Jelenleg is számos egyéb vállalat csatlakozik.

- Ha nem szeretné használni a timeshare üdülési jogát, akkor átadhatja azt a családjának és a barátainak.

- Válaszul az ügyféligényekre, jelenleg rövid távú és kipróbálható tulajdonjogokat fejlesztünk, így anélkül kóstolhat bele a timeshare életmódba, hogy életre szóló kötelezettséget kellene vállalnia.

- Az iparági fogyasztóvédelmi szervezetek, mint például a Resort Development Organisation (RDO) azért jöttek létre, hogy tanácsokkal, támogatással és útmutatással szolgáljanak a timeshare tulajdonosoknak.

- Csereüdülési szolgáltatóként – amely megteszi a tőle telhető legjobbat, hogy következetes minőséget nyújtson az általa kínált üdülői élmény tekintetében – az RCI a tagok nevében figyelemmel követi az üdülők minőségét. A partnerszolgáltatási csapataink vizsgálják a partnerüdülőket, és együttműködnek velük a meghatározott minőségi feltételek betartásában.

- Az RCI tagok segítenek a partnerüdülők RCI minőségértékeléseinek kialakításában, mivel felhasználjuk a tagok üdülés után kitöltött kérdőíveit.

- Az RCI megszakítja a kapcsolatot minden olyan partnerüdülővel, amely az elfogadható minőségi kritériumok alatt teljesít, és nem tartja be a minőségi előírásokat.