AANBEVOLEN VAKANTIEVERBLIJVEN

Finland


 

Finland

 

Er zijn maar weinig landen als Finland en er zijn zeker niet veel plaatsen op de wereld die kunnen bogen op tienduizenden meren en ontzagwekkende natuurverschijnselen zoals de middernachtzon en het noorderlicht. Dit heeft Finland te bieden en nog veel meer.

In het noorden zijn de spannendste avonturen in Finland te beleven. Van oktober tot en met april is het een waarlijk winterparadijs met een opwindende reeks activiteiten, van skiën tot sneeuwsafari’s, schaatsen, trektochten op sneeuwscooters en barbecueën in de wildernis.

Fins Lapland strekt zich uit tot ver boven de poolcirkel, waar het in de winter een groot deel van de dag schemerdonker is. Ieder jaar trekken duizenden mensen in de kersttijd naar deze mysterieuze, bevroren wildernis om de Kerstman te ontmoeten.

Hartje winter wordt de nachtelijke hemel verlicht door het kleurrijke noorderlicht of de aurora borealis. Dit is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat ontstaat door de botsing van atomen met elektrisch geladen energiedeeltjes hoog in de atmosfeer. De energie komt vrij als licht en daardoor schieten er groene, roze, blauwe en rode lichtstralen langs de nachtelijke sterrenhemel.

In de lente ontwaakt het Finse landschap met heldere, zonnige dagen en een weelde aan voorjaarsbloemen. Dit is de beste tijd om het Merengebied te verkennen, een heuvelachtig, met wouden bedekt plateau in het midden van het land en dat gevormd is door gletsjers. Hier bevinden zich ruim 187.000 meren waar u heerlijk kunt zwemmen, varen en vissen.

De regionale hoofdstad Jyväskylä is gelegen op de kruising van drie belangrijke waterwegen en is de stad met het grootste aantal gebouwen in functionalistische stijl van de beroemde architect Alvar Aalto.

De Finse steden zijn heerlijke plaatsen om te bezoeken en een aantal ervan zijn in de afgelopen jaren zelfs bekroond met de titel “Culturele hoofdstad van Europa”.

Neem bijvoorbeeld Helsinki. Hier worden hippe bars afgewisseld met moderne kunstgalerieën en musea, terwijl de voor de kust liggende archipel, die bestaat uit honderden kleine eilandjes, een ideale plek is voor romantische boottochtjes.

Tampere,dat tussen twee meren in ligt, is een stad die aan populariteit wint. Dankzij het industriële verleden zijn er nu een aantal van de oude bedrijfsgebouwen omgevormd tot bars en restaurants. De stad heeft ook een prachtige kathedraal en een aantal fraaie kerken.

Het moderne Turku aan de zuidwestkust is herbouwd nadat een brand de stad in 1827 nagenoeg had verwoest. Gelukkig is er toch nog een stuk geschiedenis bewaard gebleven in de vorm van een kasteel dat dateert uit het einde van de dertiende eeuw – één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad.

Het wordt steeds eenvoudiger om naar Finland te reizen omdat er vanuit de meeste grote Europese luchthavens vluchten gaan naar Helsinki. Van daar zijn er binnenlandse vluchten verkrijgbaar naar Tampere, Rovaniemi, Turku, Kuusamo en andere grote plaatsen en steden.

Autorijden is ook gemakkelijk in Finland omdat het een goed wegennet heeft en alle huurauto’s zijn voorzien van sneeuwbanden. Er is ook een uitgebreid spoorwegennet dat het hele land beslaat en dat zelfs tot het uiterste noorden reikt.

 

Tips van insiders:

Ga het ijs op tijdens een dagtochtje vanuit Rovaniemi aan boord van de ijsbreker Sampo terwijl het schip zich een weg baant door het poolijs.

Ga dieren in het wild bekijken in één van de laatste wildernissen ter wereld. De eland, lynx, beer, adelaar en grote grijze uil voelen zich thuis in Finland.