AANBEVOLEN VAKANTIEVERBLIJVEN

Frankrijk


 

France

 

Frankrijk is een veelbelovend land en komt altijd haar beloften na met haar diversiteit en haar schoonheid. Het is een land met voor elk wat wils, want de Fransen staan immers bekend om hun aangeboren joie de vivre en savoir faire.

Fijnproevers hoeven niet ver te zoeken, natuurliefhebbers hebben een bestemming in alle seizoenen, zee- en strandliefhebbers en zonaanbidders hebben keus te over, wandelaars en trekkers hebben de Alpen en Pyreneeën, mensen die zich op het platteland willen ontspannen kunnen naar de Provence, Languedoc-Roussillon en de Dordogne, om maar een paar streken te noemen. En voor paartjes? Voor hen bloeit de romantiek!

De fantastisch lange kust van Frankrijk omvat de Charente en Vendée met 160 km zandstrand omzoomd met dennenbossen. Het binnenland biedt uitgebreide wijngaarden, geweldige restaurants en de bekende amusementsparken Puy du Fou en Futuroscope. In deze streek zijn er ook veel stadjes die hun ouderwetse charme hebben behouden met hun smalle straatjes met kinderkopjes en hun vele bijzondere gebouwen. Een voorbeeld hiervan is Cognac, dat zijn naam heeft verleend aan één van de meest vooraanstaande brandewijnen ter wereld en waar u kunt bekijken hoe deze wordt gedestilleerd.

Verder naar het zuiden ligt Languedoc-Roussillon dat aan de Middellandse Zee en de Pyreneeën grenst. Deze streek omvat spectaculaire stranden, natuurreservaten in de Camargue en de Cévennen, prachtige bergzichten afgewisseld met rivieren en meren, stadjes rondom kastelen waar u warmwaterbronnen en bronnenbaden aantreft. Maar het is ook een gebied dat rijk is aan prehistorische vondsten, waar u botten en eieren van dinosaurussen kunt bekijken en zelfs overblijfselen van mensen uit de prehistorie.

In de Dordogne staan wel 1500 kastelen, zoals bijvoorbeeld het Château des Milandes in Castelnaud-la-Chapelle, waar de zangeres Josephine Baker ooit heeft gewoond. Andere indrukwekkende kastelen zijn Château Monbazillac, Château Lanquais en Château Bannes.

Aan de rivier de Dordogne ligt de oude stad Bergerac met zijn charmante middeleeuwse straatjes met vakwerkhuizen uitkomend op wonderlijke pleintjes met het gegons van de caféterrassen. Bergerac is een belangrijke wijnstreek en in het fraaie 12de-eeuwse klooster is het Maison de Vins de Bergerac gevestigd waar uitgelezen wijnen tentoongesteld staan.

Provence is één van de prachtigste streken van Frankrijk, waar het kalm vertoeven is, maar waar alle bezoekers ook kunnen genieten van allerlei bezienswaardigheden. Middeleeuwse dorpjes staan dicht op elkaar tussen de lavendelvelden en aan de voet van hoog oprijzende bergen ligt er het weidelandschap.

Ook hier speelt de geschiedenis een rol in het landschap. Avignon is een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stad aan de rivier de Rhône, omringd door de oorspronkelijke vestingwallen.

Het oude stadje L’Isle-sur-la-Sorgue is ook zeer geschikt voor een heerlijk dagtochtje. Dit Venetië van de Provence wordt doorsneden door een doolhof van grachten en riviertjes met schaduwrijke reuzenplatanen, schepraderen, antiekwinkeltjes en markten.

Tips van insiders:

Bedwing de Dune du Pilat, het hoogste zandduin van Europa, nabij Arcachon, niet ver van Bordeaux. Het duin is 108 meter hoog.

Ontdek de geschiedenis van het Palais des Papes in Avignon, waar de paus woonde van 1309 – 1377.

Parijs is nooit verder dan een treinrit verwijderd van de meeste steden. Probeer er te eten aan een gemeenschappelijke tafel, wat een zeer sociale eetervaring is.