AANBEVOLEN VAKANTIEVERBLIJVEN

Italië


 

ItalyEen land met schone kunsten, cultuur, mode én
geschiedenis - in Italië geniet u van La Dolce Vita.

Van de ongelofelijke historische schatkamer Rome tot het internationale mekka van de mode, Milaan, van de romantische stad Venetië tot het heerlijke Florence heeft Italië de beroemdste vakantiebestemmingen ter wereld. Maar het zijn niet alleen de steden waardoor mensen naar Italië worden getrokken. Het zijn de landelijke gebieden – groene weiden omzoomd door spitse cipressen, velden met zonnebloemen onder een strakblauwe hemel – waardoor kunstenaars en fotografen altijd al zijn geïnspireerd.

Het zuiden van Italië heeft over het algemeen het beste weer. Maar de temperaturen kunnen boven 32 °C stijgen in juli en augustus, terwijl het weer in mei, juni, september en oktober iets koeler is.

Als we Italië zien als een laars, dan is het lieflijke Apulië de sjieke naaldhak, waar een aantal van de beste stranden van het land langs zowel de Adriatische als de Ionische Zee te vinden zijn. Hier kunt u zonnebaden langs de prachtigste kusten van Italië, zoals het dramatische Promontorio del Gargano met witte stadjes bovenop de krijtwitte rotsen en de fijne zandstranden van het Penisola Salentina.

Fijnproevers kunnen zich hun weg eten door Apulië, want deze streek staat bekend als “de tuin van Italië”; hier wordt meer olijfolie geproduceerd dan in de rest van het land bij elkaar en hier komt 75% van het fruit en de groenten vandaan. En dankzij de lange kust wordt er in de restaurants vers gevangen vis opgediend. Apulië is ook een populaire wijnstreek waar bekende wijnen zoals Salento, San Severo en Negroamaro worden geproduceerd.

Lecce is vermaard om zijn goede restaurants en ook als het centrum van een sierlijke architectuur, de zogenaamde Barrocco Leccese, een bouwstijl waarvan de vele verfijnde versieringen op een groot aantal gebouwen van de stad gelukkig nog zijn terug te vinden.

Elke streek van Italië heeft zijn eigen aparte landschap, cultuur en identiteit omdat het in het verleden eeuwenlang aparte stadstaten waren.

In Noord-Italië wordt de grens gevormd door de majestueuze Alpen en Dolomieten, die het hele jaar door sportliefhebbers en natuurliefhebbers aantrekken. In de winter trekken skiërs en snowboarders naar skioorden van wereldklasse, zoals Val Gardena, Livigno, Courmayeur en Sella Ronda. In de zomer worden wandelaars, mountainbikers en klimmers aangetrokken door het adembenemende natuurschoon en de schone, frisse lucht terwijl de meren zwemmers, zeilers en zelfs surfers lokken.

In zuidelijke richting, maar nog steeds ten noorden van Rome, ligt Toscane, dat gezegend is met een fascinerend landschap. Het centrale punt van de streek is Florence, beroemd om haar kunst en architectuur uit de Renaissance. De stad wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste steden ter wereld.

Verder naar het westen ligt Pisa met de beroemde scheve toren, één van de bekendste bezienswaardigheden in Italië. Minder vermaard, maar minstens zo boeiend zijn idyllische stadjes zoals Cortona met zijn nauwe middeleeuwse straatjes en prachtige kerken.

Maar het is het Toscaanse landschap dat voor tal van kunstenaars een bron van inspiratie is geweest. Als u de glooiende heuvels met vruchtbare wijngaarden, de knoestige olijfbomen met hun zongerijpte olijven en de schitterende velden met zonnebloemen ziet, begrijpt u waarom dat zo is.

Het naburige Umbrië grenst weliswaar nergens aan zee, maar het is een prachtige streek. Het lieflijke landschap waar olijfolie en wijn worden geproduceerd op boerderijen, en waar u in zogenaamd agritoerismevakantieoorden kunt logeren, omgeeft pittoreske historische stadjes en steden als Perugia, Spoleto, Assisi en Orvieto, wat ook bekend staat om zijn wijn.

De Amalfikust is wellicht de spectaculairste kust van Italië. Daar staan de huizen dicht opeengepakt op de rotsen in stadjes als Amalfi en Positano met adembenemende panorama’s.