AANBEVOLEN VAKANTIEVERBLIJVEN

Spanje


 

Spain

 

Hoe vaak je ook een bezoek brengt aan Spanje, er blijft altijd een reden om terug te keren naar dit fantastische land aan de Middellandse Zee. Van de stranden langs de Costas tot het ruige binnenland en in het noorden tot aan de grenzen met Frankrijk heeft Spanje iets wat elke bezoeker kan bekoren.

De hoofdstad Madrid en andere beroemde steden zoals Barcelona trekken wellicht de meeste aandacht, maar Andalusië is het hartstochtelijke, kloppende hart van Spanje. Marbella aan de Costa del Sol van Andalusië in het zuiden van Spanje kijkt uit over de Middellandse Zee en heeft een kustlijn met meer dan 26 km schitterende stranden die het grootste deel van het jaar zonovergoten zijn.

De sfeervolle straatjes van de oude stad leiden naar de Plaza de los Naranjos, een kleurrijk plein omzoomd door tropische planten en sinaasappelbomen. Zowel tijdens de dag als tijdens de warme zwoele nachten is het plein het middelpunt van de stad met zijn levendige cafés en bistro’s, winkeltjes en kunstgalerieën.

Voor een dagje naar het binnenland biedt Mijas een andere blik op het leven in Spanje, met door ezels getrokken koetsjes in de schilderachtige straatjes. Ronda en Antequera, op ongeveer een uur rij-afstand van Málaga, zijn elegante stadjes die met recht trots zijn op hun geschiedenis en cultuur.

De reis hierheen is alleen al de moeite waard als u vanaf de brug, die de diepe kloof overspant, naar vogels kijkt, die duiken en zwalken boven het ravijn van Ronda, maar er is nog veel meer te ontdekken in de fascinerende gebouwen van de stad.

Antequera heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de steentijd. Het ligt temidden van vlaktes waar eens de meest beroemde helden en meest beruchte bandieten van Spanje rondzwierven.

Als u uit bent op meer opwindende activiteiten, dan biedt de Costa del Sol van Estepona tot Benalmádena, Fuengirola en Nerja allerlei vertier zoals safari’s in een 4x4 jeep, quad biking, para-triking, grotten verkennen en canyoning op korte afstand.

Málaga is het culturele centrum van de Costa del Sol. Het is de geboorteplaats van de schilder Pablo Picasso en de plaatselijk geproduceerde zoete wijn wordt uit enorme vaten geschonken en gaat vergezeld van heerlijke tapa’s en de klakkende hakken van de flamenco.

Málaga is een van de oudste steden ter wereld en dateert terug tot de 8ste eeuw voor de jaartelling. De historische kern heeft Moorse gebouwen terwijl in de kelder van het Picasso Museum de oudste resten van de stad te vinden zijn, nl. de muren van de door de Feniciërs gestichte stad.

De Spaanse oostkust wordt gevormd door de Costa Blanca waar Alicante en Benidorm de geliefde vakantieoorden zijn. Alicante heeft sierlijke kerken, een prachtige haven en kilometerslange zandstranden. Benidorm is van een jonge fuifstad aan de oostkust uitgegroeid tot een van de hipste bestemmingen aan de Costa Blanca. Met z’n schone stranden, winkels, entertainmentpaleizen en restaurants is het een ideale plek voor gezinnen.

Elders zijn de plaatsjes langs de Costa Blanca, zoals Dénia, Xàbia, Altea en Calpe vol kronkelende straatjes met kinderkopjes, witgepleisterde gebouwen en mooie kerkjes, maar de azuurblauwe zee is nooit ver weg.

Las Salinas in Calpe is een geliefde plek voor vogelkenners, want hier kan men flamingo’s zien waden en zijn er allerlei andere vogelsoorten waar te nemen.

Verder naar het noorden ligt Tarragona aan de Costa Dorada op minder dan 100 km ten zuiden van Barcelona. Deze streek is een openbaring, of u nu op zoek bent naar zee, zon en strand of een idee wilt krijgen van de talrijke Romeinse invloeden in Spanje. Onder de Romeinse overblijfselen bevinden zich een amfitheater, archeologische complexen en musea in de hele omgeving terwijl in het dichtbijgelegen Poblet een indrukwekkend cisterciënzer-klooster ligt.

Natuurliefhebbers kunnen genieten van de parken van Tarragona en in het nabijgelegen Salou biedt het grootste amusementspark van Spanje ‘Port Aventura’ spanning en opwinding voor het hele gezin.

Tips van insiders:

Beklim de Monte Benacantil in Alicante waar het 9de-eeuwse kasteel Santa Bárbara prachtige panorama’s over het omliggende gebied biedt.

Rij een stukje van de Costa del Sol naar de grens met Gibraltar en neem een kijkje in de botanische tuinen en laat u de paar belastingvrije koopjes niet ontgaan.

Ga naar de hoofdstad – neem de hogesnelheidstrein van Málaga en binnen tweeëneenhalf uur bent u in Madrid.

Eet als een filmster in het restaurant van Antonia Banderas ‘La Posada de Antonio’ in zijn geboortestad Málaga.