Wat is het nut van vakantiebezit?

purchase timeshare as a holiday option

Vakantiebezit – of gedeeld vakantie-eigendom – houdt in dat u een bepaalde tijdsduur aankoopt, gewoonlijk een week of meer, in een vakantieverblijf. Vakantiebezit maakt het bezit van een vakantiehuis betaalbaar als u wel een tweede huis wilt op een geliefde bestemming, maar een volledig eigendom niet kunt betalen, of als u niet de financiële verantwoordelijkheid wilt dragen van de aankoop van een tweede huis.

 

Vakantieverblijven bieden normaal gesproken de optie van een enkele week van eigendom en verblijf, met de mogelijkheid om extra weken aan te kopen bij hetzelfde vakantieverblijf, of andere vakantieverblijven van de dezelfde ontwikkelaar. Deeleigendom van vakantieverblijven en bestemmingsclubs bieden gewoonlijk de mogelijkheid van langere perioden van eigendom over meerdere weken, vaak in luxe vakantieverblijven op toplocaties.

 

purchase timeshare as a holiday option

Het grootste voordeel van vakantiebezit of deeleigendom is de garantie van een vakantie in uw ‘thuis weg van huis’, maar met minder financieel risico dan direct bezit en onderhoud van een vakantieverblijf met zich meebrengen. Vakantie-eigendom biedt vaak een ruimere accommodatie dan hotels en meer voorzieningen in het vakantieverblijf voor de gasten.

 

Zonder lidmaatschap van een vakantieruildienst is het echter niet mogelijk om een week vakantiebezit te ruilen voor een andere vakantie ergens anders. Als u zich aansluit bij RCI, beschikt u over een enorme reeks vakantieopties, zoals ruilen voor vakantieverblijven die deelnemen aan het RCI-ruilprogramma, evenals mogelijkheden van een verblijf bij een partnerbedrijf in de Wyndham Worldwide hospitality-groep. Op dit moment zijn er bijna 4500 vakantieverblijven in meer dan 100 landen aangesloten bij het RCI-vakantieruilnetwerk, met een opwindend aanbod van vakantie-ervaringen.

 

purchase timeshare as a holiday option

U kunt kopen:

 

-Een week (of meer) op een vast moment in het jaar, op een bepaald vakantieverblijf dat u elk jaar op hetzelfde moment opnieuw kunt bezoeken.

 

- Een zwevende week, die elk jaar aan u wordt toegewezen door uw vakantieverblijf. Dit hoeft niet steeds dezelfde week van het jaar te zijn.

 

- Punten – gebruikt als een soort munteenheid. Aan elk vakantieverblijf/elke week wordt een puntenwaarde toegekend. Punten kunnen ook worden besteed aan RCI Points-partnerproducten, zoals autohuur, hotels op luchthavens en kaartjes voor attracties.

 

- Deeleigendom – geeft u een verblijf van een aantal weken (gewoonlijk één tot drie maanden) in luxe vakantieverblijven op populaire locaties. Deze verblijven bieden vaak onder meer conciërgediensten en persoonlijke reisdiensten. Het gebruik van deeleigendom vindt vaak plaats op roterende basis, of met een combinatie van vaste en variabele perioden binnen een seizoen. Bij deeleigendom kan er sprake zijn van een financieel belang in de accommodatie, omdat deeleigendom doorgaans de waarde volgt van de lokale waarde van onroerend goed.

 

- Kopen-om-te-verhuren-programma’s – u koopt een vakantiebezit voor een bepaalde duur om vervolgens huurinkomsten te ontvangen wanneer u er niet zelf verblijft. Aan het einde van de vastgestelde termijn wordt het vakantiebezit verkocht en delen alle partijen in de eventuele meerwaarde. In de tussentijd staat het u vrij om uw belang te verkopen op de open markt.

 

Met het lidmaatschap van de het RCI-vakantieruilprogramma of The Registry Collection (het ruilprogramma voor deeleigendom van RCI) kunnen kopers van de gedeelde vakantie-eigendommen van een van de bovengenoemde typen van vakantiebezit hun ‘verblijftijd’ of ‘eigen week’ ruilen voor één of meer weken bij vakantieverblijven die zijn aangesloten bij respectievelijk RCI en The Registry Collection.

 

purchase timeshare as a holiday option

Kopers van vakantiebezit profiteren van een strengere wetgeving inzake consumentenbescherming dan enige andere branche. Sinds 2011 heeft de nieuwe EU-richtlijn met betrekking tot vakantiebezit strenge regels gesteld aan de wijze waarop vakantiebezit wordt verkocht, inclusief een verbod op het innen van borgsommen in welke vorm dan ook en een veertiendaagse afkoelingsperiode na ondertekening van een contract. Tijdens deze periode mag de koper de overeenkomst opzeggen zonder enige betaling te hoeven doen.

De algemene voorwaarden van uw eigen vakantieverblijf geven meer informatie over uw rechten en plichten met betrekking tot eigendom en bezetting. U bent normaal gesproken verantwoordelijk voor de jaarlijkse onderhoudskosten die bestaan uit schoonmaakkosten, onderhoud van gebouwen, reiniging van het zwembad, tuinonderhoud en beveiliging. Deze bedragen zo’n 2,300 DKK of meer voor een week eigendom en kunnen hoger zijn afhankelijk van de grootte van uw vakantiebezit, kwaliteit en voorzieningen op het vakantieverblijf.

 

Vakantieverblijven kunnen worden beheerd door professionele beheerbedrijven voor vakantieverblijven, of door de eigenaren die een commissie van eigenaren aanstellen om het vakantieverblijf te beheren.

 

Consumentenorganisaties als de Resort Development Organisation (RDO) bieden advies, ondersteuning en begeleiding aan eigenaren van een vakantiebezit.

 

purchase timeshare as a holiday option

De naam zegt het al: ontwikkelaars van vakantieverblijven bouwen en ontwikkelen een vakantieverblijf, of verschillende op meerdere locaties. Soms bieden ze ook financiële pakketten ter ondersteuning van nieuwe kopers. Wanneer het vakantiebezit klaar is voor de verkoop, implementeren de ontwikkelaars een proces om de rechten van de vakantiebeziteigenaren te beschermen volgens de wet- en regelgeving van het land waar het vakantiebezit zich bevindt en overeenkomstig de EU-richtlijn met betrekking tot vakantiebezit.

 

Het gaat normaal gesproken om:

 

- Een beheerovereenkomst van het vakantieverblijf – hierin wordt de begroting voor het exploiteren van het vakantieverblijf en de relatie tussen de vereniging van eigenaren (indien deze is opgericht) en het beheerbedrijf uiteengezet.

 

- Eigenaren van vakantiebezit bezitten rechten op het gebruik van hun accommodatie, in tegenstelling tot het bezit van de accommodatie zelf. De juridische eigendom berust over het algemeen bij een trustmaatschappij. De ontwikkelaar draagt de rechten op het eigendom over aan de beheerder in ruil voor lidmaatschapscertificaten in elk appartement. Het vakantiebezit wordt ondergebracht in een trust om ervoor te zorgen dat u financieel beschermd bent.

 

Sommige ontwikkelaars maken gebruik van de diensten van een notaris. De notaris controleert de rechtsgeldigheid van de overeenkomst waarmee de gebruikersrechten op het vakantiebezit van de ontwikkelaar worden overgedragen op de koper.

 

purchase timeshare as a holiday option

Nee. RCI biedt ruilvakantiediensten aan en is geen eigenaar van vakantiehuizen of vakantieverblijven. Ontwikkelaars van vakantiebezit kunnen ervoor kiezen om hun vakantieverblijf bij een vakantiebezit-ruilnetwerk aan te sluiten – zoals RCI!

 

Wij hebben twee keer zoveel aangesloten vakantieverblijven in ons ruilprogramma als onze directe concurrent, dus als u overweegt om vakantiebezit te kopen, is het aan te bevelen om in overweging te nemen met welke ruilonderneming uw ontwikkelaar samenwerkt en van welk ruilprogramma u lid wilt worden.

 

purchase timeshare as a holiday option

Als u al vakantiebezit hebt en er meer uit wilt halen in termen van vakantiekeuze en ledenvoordelen, dan geeft het lidmaatschap van RCI u toegang tot bijna 4500 accommodaties in meer dan 100 landen bij haar aangesloten vakantieverblijven. Door uw week vakantiebezit toe te voegen aan ons netwerk van ruilaccommodatie ontvangt u één of meer vakanties op bestemmingen over de hele wereld, en dat alles voor dezelfde ruilkosten per vakantiebezit per week.

 

Er wordt ruilkracht of een puntenwaarde aan uw vakantiebezit toegekend, afhankelijk van het lidmaatschap dat u kiest (RCI Weeks of RCI Points). U hoeft alleen maar een vakantie met dezelfde of lagere waarde te boeken en uw ruilkosten te betalen. Als u op zoek bent naar een extra speciale vakantie voor een familie, of misschien bij een vakantieverblijf dat boven uw ruilkracht of puntenwaarde ligt, biedt RCI u de mogelijkheid om uw weken te combineren door ze mee te nemen van het ene gebruiksjaar naar het volgende, of punten te sparen en te lenen van uw jaarlijkse punten, zodat u op een droomvakantie kunt gaan. Het is ook mogelijk om te ruilen tegen weken met een lagere ruilkracht, wat inhoudt dat een week met een hoge waarde wordt geruild tegen twee of drie weken met een lagere waarde, zodat u vaker op vakantie kunt.

 

Als RCI-lid profiteert u van geweldige kortingen op betaalde vakanties, RCI last-minute aanbiedingen en Extra Vakanties, zodat u en uw familie nog meer mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan, zonder uw weken of punten te gebruiken. Onze leden ontvangen ook Points-kortingen bij last-minute boekingen en korting op ruilaanbiedingen, waardoor eventuele resterende kredieten of punten kunnen worden gebruikt en er niets verloren gaat!

 

purchase timeshare as a holiday option

- De vakantiebezitsector bestaat al meer dan 50 jaar.

- RCI is het oudste actieve ruilvakantiebedrijf: al sinds 1974 helpen we onze leden op vakantie te gaan.

- Er zijn meer dan 1300 vakantieverblijven in Europa.

- Een aantal prestigieuze hotelketens biedt al jaren vakantiebezit aan, waaronder Hilton Hotels, Disney, MacDonald Hotels & Resorts en Sol Melia. En steeds meer sluiten zich aan.

- Als u uw vakantiebezit niet wilt gebruiken, kunt u de niet-gebruikte tijd doorgeven aan familie of vrienden.

- In reactie op de vraag van klanten worden kortlopende en proefeigendommen ontwikkeld, zodat u kunt genieten van de vakantiebezit-levensstijl zonder een levenslange verbintenis te hoeven aangaan.

- Consumentenorganisaties als de Resort Development Organisation (RDO) bieden advies, ondersteuning en begeleiding aan eigenaren van een vakantiebezit.

- Als aanbieder van ruilvakantiediensten die er alles aan doet om voor een constante kwaliteit te van alle aangeboden vakantieverblijven zorgen, bewaakt RCI de kwaliteit van vakantieverblijven voor haar leden. De bij ons aangesloten serviceteams inspecteren de aangesloten vakantieverblijven en werken met hen samen om aan de vastgestelde kwaliteitscriteria te blijven voldoen.

- RCI-leden helpen met het bepalen van de kwaliteitsbeoordeling van aangesloten vakantieverblijven doordat wij hun ‘Welkom thuis’-feedbackscores gebruiken.

- RCI verbreekt de samenwerking met elk vakantieverblijf dat de kwaliteitsstandaarden niet in acht neemt en dat niet meer voldoet aan de aanvaardbare kwaliteitsvoorwaarden.