REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Cypern


 

Cypern

 

I den östligaste delen av Medelhavet ligger Cypern – en europeisk ö frestande nära Asien och Afrika. Här är inflytandet från världsdelarnas olika kulturer tydligt.

 

Cypern är Medelhavets tredje största ö och delas av den så kallade gröna linjen i den turkiskt influerade norra delen och den mer grekiskt orienterade södra delen. Öns historiska uppdelning bäddar för en intressant upplevelse.

 

Gränsen går rakt genom huvudstaden Nicosia som är den enda delade huvudstaden i världen. Den tusenåriga staden har en avslappnad kafékultur och mycket att erbjuda sina besökare. Den gamla stadskärnan är ganska liten och lätt att promenera runt i; här kantas trånga gränder av hus med sirliga balkonger och hantverkare utför sitt arbete i små verkstäder som knappt har förändrats under århundradenas lopp.

 

I den västra delen av Cypern ligger staden Paphos. Här finns en vacker hamn där du kan koppla av och äta lunch med utsikt över segelbåtar och fiskebåtar. Paphos är ett både sofistikerat och charmigt familjeresmål, med vackra stränder och Aphrodite Water Park som har Europas största forsränningsattraktion för familjer. Härifrån är det lätt att göra en dagsutflykt till klostret Ayios Neophytos. Klostret grundades 1159 och är känt för sina byzantinska fresker och grottor som karvats ut ur berget.

 

Det cypriotiska landskapet domineras av två bergskedjor: Troodosbergen i söder och väster och Kyreniabergen längs den norra kustlinjen. Olympos i hjärtat av Troodos höjer sig 1 952 meter över havet och är öns högsta berg. Om vintern kan du åka skidor här, för att sedan tillbringa eftermiddagen på stranden.

 

När våren kommer förvandlas bergen till ett hav av färgsprakande vilda blommor, där vandrare kan njuta av doften från citrusodlingar och hänföras av utsikten över ön.

 

Limassol passar den som är ute efter mer sofistikerade nöjen och längs stadens långa kustlinje ligger en mängd olika stränder. Ladies’ Mile utmärks av vit sand och grunt klart vatten och är en av de säkraste stränderna för barn. Governor’s Beach bjuder på spektakulära soluppgångar och Kourion Beach är en populär strand för glidflygning, segling och vindsurfning.

 

Du kan också besöka Kourions romerska amifteater från 100-talet, med uråldriga ruiner och restaurerad mosaik, där man nu arrangerar konserter och teaterföreställningar.

 

I Ayia Napa finns några av Cyperns vackraste vita sandstränder och en mängd barer och nattklubbar. Staden är fortfarande en nöjesmetropol, men nattlivet är inte lika vilt som det en gång var. Här kan äventyrslystna besökare prova på bungee jump och en mängd olika vattensporter.

 

På norra Cypern ligger den idylliska staden Kyrenia. Här finns en vacker hamn och enÅimponerande borg från korstågens tid. Staden erbjuder en stämningsfull och avkopplande semester bland trånga kullerstensgränder, marknader, kaféer och en vacker strandpromenad.

 

Güzelyurt ligger också i norr och är ett idealiskt resmål för den som vill fly den hektiska vardagen och koppla av i en rofylld miljö.