REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Danmark


 

Danmark

 

Danmarks vikingahistoria berättar om ett krigiskt förflutet, men tack och lov bjuder danskarna idag på ett mycket vänligare och lugnare välkomnande.

 

Danmark ligger i norra Europa och omges på tre sidor av Nordsjön och Östersjön – i själva verket är du aldrig mer än 50 km från kusten. Danmark är relativt litet och platt och större delen av landet kan nås inom ett par timmar.

 

Ett besök i den lugna med charmiga staden Skagen för dig långt norrut i landet, där de flesta husen är målade med karakteristisk gul färg och har röda tegeltak och vita staket. Skagen har en vidsträckt strandlinje som passar perfekt för en eftermiddagspromenad och som inramas av ett kuperat landskap.

 

Strax norr om Skagen ligger Grenen, en sandig plats där två hav möts – Skagerrak mellan Danmark och Norge och Kattegatt som skiljer Danmark från Sverige.

 

Eftersom Hans Christian Andersen kom från Danmark har landet även flera sagoresmål som charmar och fascinerar besökarna.

 

Över hela landet finns kosmopolitiska städer och originella små byar och landets historiska förflutna kan synas i nästan varje gathörn med bland annat hela 600 slott.

 

Danmark består av ungefär 500 öar och huvudstaden, Köpenhamn, ligger till större delen på två av dem. Staden har många parker och är en väldigt ren och säker stad som det är enkelt att färdas runt i.

 

Det 400 år gamla slottet Rosenborg med sina trädgårdar finns också mitt i Köpenhamn och bör inte missas. Du kan inte få mycket bättre mat än i huvudstaden, där du kan äta på inte mindre än 11 restauranger med stjärnor i Michelinguiden.

 

Även naturälskarna hittar mycket att glädjas åt, med mäktiga bergöar att utforska, drivande sanddyner att bestiga och skogsmarker att vandra i.

 

 

Insidertips:

 

Besök Skagen i juni för att se midsommarfirandet med brasor och sånger på stranden.

 

Julmarknaden i Tivoli i Köpenhamn är ett måste om du besöker staden under juletid. Besökarna kan njuta av karnevalsstämningen medan deÅsjunger julsånger och dricker glögg.

 

Ingen resa till Köpenhamn skulle vara komplett utan att ha sett den lilla sjöjungfrun, den berömda statyn som har smyckat staden sedan 1913.