REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Finland


 

Finland

 

Det finns få länder som Finland. Det finns verkligen inte många platser i världen som kan bjuda på tusentals kilometer med sjöar och respektingivande naturfenomen som midnattssolen och norrskenet. Finland har allt detta och mycket, mycket mer.

I de norra delarna av landet finns några av Finlands mest spännande äventyr och upplevelser. Från oktober till april är det här ett verkligt vinterland med massor av spännande aktiviteter från skidåkning till snösafari, skridskoåkning, snöskoteråkning och grillning i vildmarken.

Finska Lappland är en del av Arktis och under vinterhalvåret varar skymningen under många timmar. Det är till detta mystiska frusna vinterland som tusentals färdas inför varje jul för att få träffa jultomten.

Lite senare under säsongen lyses Finlands himmel upp av ett mångfärgat ljusspel när norrskenet, Aurora Borealis, ger sin föreställning. Det här fantastiska naturfenomenet uppstår när atomer kolliderar med energiladdade partiklar på hög höjd i atmosfären och skickar gröna, rosa, blå och röda ljusfält över natthimlen.

När våren vaknar i Finland får landet uppleva ljusa och soliga dagar med massor av årstidens blommor. Det här är den perfekta tidpunkten att utforska Insjöfinland, en kuperad skogsklädd platå mitt i landet som skapats av glaciärer. Här finns mer än 187 000 sjöar, med andra ord en perfekt plats att bada, åka båt och fiska.

Områdets centralort Jyväskylä ligger vid skärningspunkten mellan tre större vattendrag och här finns världens främsta samling av funktionalistiska byggnader av den kände arkitekten Alvar Aalto.

Finlands städer är spännande att besöka och flera har utsetts till europeiska kulturhuvudstäder under senare år.

Huvudstaden Helsingfors blandar till exempel trendiga barer med gallerier för modern konst och museer, samtidigt som skärgården som omger staden har hundratals små öar som skapar en perfekt miljö för båtfärder.

Tammerfors, som ligger mellan två sjöar, är en av Finlands uppåtgående städer. Den har ett industriellt förflutet, men nu har många av de gamla byggnaderna omvandlats till barer och restauranger. Dessutom har staden en vacker katedral och många pittoreska kyrkor.

Den moderna staden  bo på sydvästkusten byggdes upp efter att en brand förstörde stora delar av staden 1827. Tack och lov finns det ändå lite historia kvar med ett slott från 1280-talet – en av stadens mest besökta sevärdheter.

Det har blivit allt enklare att besöka Finland med flygturer till Helsingfors från de flesta europeiska flygplatser. Därifrån går det sedan inrikesflyg till Tammerfors, Rovaniemi,  bo, Kuusamo och andra större städer och samhällen.

Det är enkelt att köra bil i Finland eftersom vägnätet är bra och alla hyrbilar är utrustade med vinterdäck vintertid. Det finns även ett omfattande järnvägsnät som sträcker sig över hela landet, inklusive de yttre delarna i norr.

Insidertips:

Låt isen få vad den tål på en dagsutflykt från Rovaniemi ombord på isbrytaren Sampo och upplev hur den bryter sig fram genom Arktis is.

Se naturen i dess ursprungliga vildhet i en av världens sista vildmarker. I Finland finns det älgar, lodjur, björnar, örnar och lappugglor.