REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Frankrike


 

France

 

Frankrike är lika mångsidigt som vackert och håller alltid vad det lovar. Det är ett land för alla smaker – fransmännen är trots allt kända för sin naturliga joie de vivre.

Frankrike är inte bara matälskarnas, naturentusiasternas och soldyrkarnas land; här finns dessutom Alperna och Pyrenéerna för friluftsmänniskor och vandrare, medan livsnjutare kan insupa det lantliga lugnet i Provence, Languedoc-Roussillon och Dordogne. Och för par? Ja, det här är romantikens hemland.

Frankrikes otroligt långa kust omfattar Charente och Vendée med 160 kilometer sandstränder mot en fond av tallskog. Inlandet erbjuder vidsträckta vingårdar, fantastiska restauranger och välkända temaparker som Puy du Fou och Futuroscope. Här finns också många städer som har bevarat sin gammaldags charm, med smala kullerstensgator och originella byggnader. Ett exempel är staden Cognac, som har gett namn åt en av världens ledande spritsorter, och här kan du se hur framställningen går till.

I söder gränsar Languedoc-Roussillon till Medelhavet och Pyrenéerna. Området erbjuder fantastiska stränder, naturreservaten Camargue och Cevennes, majestätiska berg som korsas av floder och sjöar, och städer som kröns av slott med varma källor och spaanläggningar. Det är också en region med förhistoriska spår som dinosaurieägg och -ben, och till och med lämningar efter urtidsmänniskor

I Dordogne finns över 1 500 slott, bland annat Château des Milandes i Castelnaud-la-Chapelle, där artisten Josephine Baker en gång bodde. Château Monbazillac, Château Lanquais och Château Bannes är än mer imponerande.

Vid Dordognefloden ligger den gamla staden Bergerac, där medeltida gator slingrar sig mot pittoreska torg som översållas av uteserveringar. Bergerac är ett viktigt vindistrikt och det vackra 1100-talsklostret Maison de Vins de Bergerac har en utmärkt vinutställning.

Provence är en av Frankrikes mest särpräglade regioner och erbjuder både avkoppling och en mängd sevärdheter. Här ligger de medeltida byarna tätt, omgivna av lavendelfält och ängar i skuggan av bergen.

Också här har historien satt sina spår i landskapet. Avignon är en vacker och välbevarad medeltida stad vid floden Rhône, som omges av sin ursprungliga ringmur.

L’Isle-sur-la-Sorgue är ett annat utmärkt utflyktsmål. Den gamla staden har fått smeknamnet ”Provences Venedig” på grund av sitt vidsträckta system av kanaler och flodgrenar, och kännetecknas av jättelika plataner, vattenhjul, antikaffärer och marknader.

Insidertips:

Bestig Europas högsta sanddyn Dune du Pilat, i närheten av Arcachon sydväst om Bordeaux. Den är 108 meter hög.

Utforska historien bakom påvepalatset i Avignon, där påven hade sitt säte mellan 1309 och 1377.

Paris ligger en bara tågresa från de flesta städer. Prova att äta vid gemensamt bord när du är där, för en social matupplevelse.