REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Ungern


 

Hungary

 

Ungern är något av en välbevarad hemlighet. Det är ett elegant land – oavsett om man syftar på enastående kuranläggningar, dramatiska caféer eller den lugna charmen hos dess naturattraktioner – men få har haft möjlighet att verkligen upptäcka det.

Huvudstaden Budapest är en skattkista med vacker arkitektur. Dess breda boulevarder kantas av 1700-tals hus med utsökta detaljer och längs med Donaus stränder ligger sevärdheter som den nygotiska parlamentsbyggnaden, tornen vid fiskarbastionen och det vackra taket på Mattiaskyrkan.

Oavsett om du promenerar längs med gatorna eller tar en spårvagn över de vackra broarna mellan tvillingstäderna Buda och Pest, kommer du att märka att Budapest har en avslappnad livsstil.

Om du inte vill shoppa på huvudgatan Váci Utca eller i något av de stora varuhusen kan du insupa atmosfären bland stadens caféer eller slappna av i en av de berömda spaanläggningarna.

Széchenyi varma bad är inte bara belagd i en överdådig byggnad uppförd i nybarock stil, utan är den största medicinska spaanläggningen i Europa med utomhuspooler där temperaturerna når 36 °C.

Ungerns kurortshistoria fortsätter vid Balatonsjön, men då handlar det inte så mycket om att försöka slappna av under ett avbrott från staden, utan mer om att göra upplevelsen till semesterns huvudpunkt.

Balatonsjön är en 77 km lång sjö i södra delen av landet och är känd som Ungerns hav.

Den erbjuder mängder av aktiviteter, som båtturer, fiske och på vintern – skridskoåkning och issegling.

Sjöns genomsnittliga temperatur under de varma somrarna är 25 °C, vilket gör den perfekt för en simtur efter att ha slappnat av på någon av dess populära stränder.

Ungerns varma källor är också typiska för området och i Balaton finns flera spaanläggningar. Men även utanför dessa anläggningar finns det gott om möjligheter att uppleva områdets hälsosamma egenskaper.

Europas största varmvattensjö, Hévíz-sjön, är världens andra största i sitt slag och belägen i en torvmosse med många medicinska egenskaper. Den är dessutom omgiven av ett naturskyddat område som innefattar Balaton nationalpark. Här kan du titta på skäggdoppingar samt bufflar i sina vattenhål eller vandra bland de mjuka kullarna.

Väl tillbaka i Balaton kan du njuta en traditionell portion gulasch, serverad med ett av Ungerns finaste viner från Egerdalen.