REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Italien


 

Italy

 

Ett land fyllt av konst, kultur, mode och historia – Italien ger verkligen alla möjligheter till La Dolce Vita.

Från det fantastiska Rom med sin enastående historia till det internationella modecentret Milano, det romantiska Venedig och underbara Florens – Italien har några av världens mest kända resmål. Men det är inte bara städerna som kommer att dra dig till Italien. Landsbygden med sina gröna fält, nållika cypresser och gyllene fält mot en ljusblå himmel – har inspirerat både konstnärer och fotografer.

Södra Italien har i allmänhet det bästa vädret, men temperaturerna kan överstiga 32 °C i juli och augusti, medan maj, juni, september och oktober är något svalare.

Om Italien är format som en stövel är vackra Apulien den långa klacken med några av landets bästa stränder mot både adriatiska och joniska havet. Här kan du njuta av några av Italiens vackraste strandlinjer, inklusive dramatiska Promontorio del Gargano med sina vita alabasterklippor och de fina sandstränderna på Salento.

Apulien är manna för matälskare, det är känt som Italiens trädgård eftersom det producerar med olivolja än resten av landet tillsammans och runt 75 % av dess frukt och grönsaker. Dessutom innebär den långa kusten att restaurangerna serverar fantastisk färsk fisk och skaldjur. Apulien är även ett populärt vindistrikt där bland annat de berömda vinerna Salento, San Severo och Negroamaro produceras.

Lecce är känt för sina fina restauranger samt som ett centrum för en typ av arkitektonisk utsmyckning känd som Leccese Baroque, som många av stadens byggnader visar exempel på.

Alla Italiens regioner har sitt egna speciella landskap och sin egen kultur och identitet som en följd av att de under århundraden var separata stater.

Norra Italien har de fantastiska Alperna och Dolomiterna som lockar till sig sportentusiaster och vandrare året runt. Under vintern flockas skid- och snowboardåkare till skidorter i världsklass, som Val Gardena, Livigno, Courmayeur och Sella Ronda och under sommaren lockar den fantastiska naturen och den rena luften till sig vandrare, klättrare och mountainbikeåkare medan många alpsjöar drar till sig simmare, seglare och till och med surfare.

Längre söderut, men fortfarande norr om Rom, har Toscana några av de vackraste landskapen i landet. Regionens medelpunkt är Florens, känt för sin konst och arkitektur från renässansen och ansedd som en av de vackraste städerna i världen.

Även Pisa med sitt lutande torn ligger här, en av Italiens mest kända sevärdheter. Det finns även mindre kända men verkligt betagande städer som Cortona med sina smala medeltida gator och charmiga kyrkor.

Men det är Toscanas landskap som inspirerat konstnärer. Föreställ dig de bördiga vingårdarna, olivlundar och fält av solrosor på mjuka kullar så förstår du varför.

Umbrien som ligger precis intill har visserligen ingen kust, men är ändå en fantastisk plats. Vid sidan av ett vackert landskap där agroturismen frodas bland olivolja och vin finns pittoreska byar och städer som Perugia, Spoleto, Assisi and Orvieto – även känt för sitt vin.

Amalfikusten har några av Italiens mest uppskattade kuststräckor. Det är där byggnader på klipporna i städer som Amalfi och Positano skapar imponerande vyer.