REKOMMENDERADE ANLÄGGNINGAR

Portugal


 

Portugal

 

Portugal är ett varmt och välkomnande land som utstrålar genuin charm och passar både soldyrkare, kulturintresserade och sportentusiaster. Landet genomsyras av historia och har länge varit ett populärt resmål. Här ligger medeltida slott och pittoreska byar utspridda bland blommande sluttningar ovan vackra stränder.

Portugal är visserligen mindre än grannlandet Spanien, men har en unik skönhet och många fascinerande semesterpärlor som väntar på att utforskas.

Landet är känt för sitt karaktäristiska kök och erbjuder restauranger av en mängd olika slag – från traditionella ”tascas” eller tavernor och ”cervejaria” eller ölkrogar som serverar rustik mat till ”marisqueiras” som är specialiserade på fisk och skaldjur och ”churrasqueiras” med grillat kött på menyn. Och efter en utsökt måltid är det ett ypperligt tillfälle att smaka på portvinet som är landets mest berömda dryck.

Portugal är ett perfekt resmål för hela familjen och portugiserna välkomnar barn överallt.

Det finns fantastiska stränder längs hela Portugals atlantkust, men de finaste sandstränderna ligger i Algarve – vissa ligger undangömda i avskilt belägna vikar, medan andra drar blickarna till sig med väldiga hav av gyllene sand.

Några av Algarves bästa stränder är Praia da Rocha, Monte Gordo och Praia dos Pescadores. Praia da Rocha är en sagolik strand som ligger vid marinan i Portimão, i hjärtat av den livliga badorten. Här reser sig enorma stenformationer ur sanden och ger välbehövlig skugga när solen står som högst, och det är gott om ställen som erbjuder god mat, dryck eller fest om kvällarna.

Monte Gordo är en stor stad som stoltserar med en av de största stränderna i Algarve. Den gyllene sandstranden är perfekt för familjer eftersom den är platt, bred och anses vara mycket säker. På kullerstensgatorna går livet i sakta mak, vilket gör staden till en ypperlig plats för avkoppling.

Praia dos Pescadores eller ”fiskarnas strand” är en otroligt bred strand i närheten av den gamla staden Albufeira. Här har fiskare gått i land med sin fångst i hundratals år och restaurangerna i staden serverar nyfångad fisk varje dag. Om kvällarna tänds neonljusen i Albufeira, som erbjuder bland det bästa nattlivet i landet.

Men i Algarve finns även en mängd historiska platser och städer, som Lagos och Silves, där det förflutna gör sig påmint och sporrar fantasin.

Lagos är en uråldrig muromgärdad kuststad som breder ut sig över en sluttning ner mot havet. Längs kullerstensgatorna ligger stimmiga barer, traditionella restauranger och Castelo dos Governadores, som var sätet för Algarves militärregering på 1300-talet.

Morisk arkitektur finns överallt i Algarves före detta huvudstad Silves. Staden ligger på en sluttning och stadsbilden domineras av Castelo de Silves. Fortet är byggt av röd sandsten med delar från 700-talet och är en fantastisk plats att utforska i närheten av den vackra gotiska katedralen från 1400-talet.

Portugal är också ett utmärkt resmål för sportintresserade, med förstklassiga mästerskapsgolfbanor och möjligheter att prova på en mängd aktiviteter som bågskytte, ridning, segling, tennis, vattenskidåkning, vindsurfning, fiske, sportdykning och surfning.