Varför semestertid?

purchase timeshare as a holiday option

Semestertidsägande, ”timeshare” eller tidsdelat boende, betyder att du köper rätten att tillbringa en viss tidsperiod, vanligtvis en eller flera veckor, på en semesteranläggning. Semestertidsägande innebär att en semesterlägenhet är ekonomiskt möjlig för dig som vill ha ett andra hem på visst resmål, men som kanske inte har råd att köpa hela äganderätten – eller kanske inte vill investera så mycket i köpet av ett andra hem.

 

Anläggningarna erbjuder normalt en veckas ägande och vistelse, med möjlighet att köpa ytterligare veckor på samma anläggning eller på andra anläggningar som ägs av samma företag. Anläggningar med andelslägenheter och reseklubbar erbjuder vanligen längre ägandeperioder, ofta flera veckor och på exklusiva anläggningar på de allra populäraste resmålen.

 

purchase timeshare as a holiday option

Den största fördelen med att äga semestertid eller en andelslägenhet är möjligheten att ha en garanterad semester i ditt eget ”andra hem” – men med lägre ekonomisk risk än det kan innebära att själv äga och underhålla en bostad. Anläggningar med semestertidsägande kan normalt erbjuda rymligare bostäder än hotell, och många kan skryta med alla faciliteter som de erbjuder sina gäster.

 

Men utan medlemskap i företag som tillhandahåller bytessemestertjänster kan du inte byta din semestertidvecka mot en annan semester någon annanstans. Som medlem i RCI får du ett stort utbud av semesteralternativ – du kan byta till lägenheter som är med i RCI:s bytesprogram, och du har möjlighet att bo hos våra partnerföretag inom semesterkoncernen Wyndham Worldwide. Det finns nu nästan 4 500 anläggningar som ingår i RCI:s nätverk för bytessemestrar i över 100 länder, vilket ger möjlighet till många spännande och annorlunda semestrar.

 

purchase timeshare as a holiday option

Du kan köpa:

 

- En vecka (eller flera veckor) vid en bestämd tid på en viss anläggning. Dit kan du komma tillbaka vid samma tid varje år.

 

- En flytande vecka – som din ”egen anläggning” tilldelar dig varje år. Det är kanske inte alltid samma vecka under året.

 

- Points – används som ”valuta”. Varje anläggning/vecka tilldelas ett antal Points. Points kan också användas för att köpa produkter hos RCI Points Partner, till exempel för hyrbil, flygplatshotell och biljetter till besöksmål.

 

- – Andelsägande – ger dig flera veckors (vanligtvis en till tre månader) vistelse på lyxiga anläggningar på populära platser. Dessa anläggningar har ofta concierge-tjänster, personliga resetjänster och andra fördelar. Användningen av semestertiden sker ofta efter ett roterande schema eller med en blandning av fasta och flytande perioder under en säsong. Andelsägarna kan ofta se semestertidsägandet som en investering, eftersom värdet på andelarna ofta trendmässigt följer utvecklingen för andra bostäder i området.

 

- – "Köp-och-hyr ut"-program – Du köper en andel av en lägenhet för viss tid och får en hyresinkomst under de veckor som du själv inte bor där. I slutet av den specificerade perioden säljs egendomen och alla parter tar del av den eventuella värdeökningen. Under tiden kan du när du vill sälja din egen andel på den öppna marknaden.

 

Med ett medlemskap i RCI:s semesterbytesprogram eller Registry Collection (RCI:s bytesprogram för andelslägenheter) kan den som köper ett delat ägande av någon av de typer som anges ovan byta sin ”vistelse” eller sin ”egen vecka” mot en eller flera veckor på semesteranläggningar anslutna till RCI eller Registry Collection.

 

purchase timeshare as a holiday option

Köpare av semestertid gynnas av ett starkare konsumentskydd än andra detaljhandelskunder. Sedan 2011 har EU:s direktiv om tidsdelat boende haft strikta regler för hur olika typer av tidsdelat boende säljs, inklusive ett förbud mot alla former av handpenning under ångerperioden och en 14-dagars ångerperiod efter undertecknandet av köpekontraktet. Under denna period kan köparen häva avtalet och slippa göra någon betalning.

I den egna anläggningens bestämmelser finns information om dina rättigheter och skyldigheter avseende ägande och boende. Du måste nästan alltid betala för årligt underhåll. Den betalningen täcker kostnaden för städning, underhåll av byggnader, poolrengöring, trädgårdsskötsel och säkerhet. Kostnaden kan ligga på 2,750 SEK om du äger en enda vecka och ökar beroende på storleken på din lägenhet, kvaliteten och vilka faciliteter som finns.

 

Anläggningar kan drivas av professionella förvaltningsföretag eller av ägarna själva, som utser en ägarkommitté som ansvarar för driften av anläggningen.

 

Bransch- och konsumentorganisationer, t.ex. RDO (Resort Development Organisation) finns för att erbjuda råd, stöd och vägledning för semestertidsägare.

 

purchase timeshare as a holiday option

Semesteranläggningsutvecklare bygger och utvecklar en semesteranläggning eller flera anläggningar på olika platser. De kan också erbjuda finansiella paket för att underlätta för nya köpare. När anläggningens delar är färdiga för försäljning, inleder utvecklarna en process för att skydda semestertidsägarnas rättigheter enligt lagarna i det aktuella landet och i enlighet med EU:s direktiv om tidsdelat boende.

 

Processen omfattar normalt:

 

- Ett förvaltningsavtal för anläggningen. I förvaltningsavtalet fastställs budgeten för driften av anläggningen samt relationerna mellan ägarkommittén (om sådan finns) och förvaltningsbolaget.

 

- Semestertidsägarnas rätt att använda sin lägenhet, jämfört med om de själva hade ägt lägenheten. Den juridiska äganderätten tillhör vanligtvis ett förvaltningsbolag. Utvecklaren överlämnar alla rättigheter till anläggningen till förvaltaren i utbyte mot medlemscertifikat för varje lägenhet. Boständerna ägs av ett förvaltningsbolag för att säkerställa att du skyddas ekonomiskt.

 

Vissa utvecklare låter en notarie sköta kontraktskrivandet, och notarien ansvarar då för att kontrollera att avtalet som överför den juridiska rätten att använda anläggningen från utvecklaren till köparen är rättsligt gällande.

 

purchase timeshare as a holiday option

Nej. RCI är ett företag som tillhandahåller bytessemestertjänster och äger inga fastigheter eller anläggningar. Anläggningsutvecklare kan välja att ansluta sin anläggning till ett nätverk för byte av semestertid – som RCI!

 

Vi har dubbelt så många anslutna anläggningar i vårt utbytesprogram som vår närmsta konkurrent, så när du tänker köpa semestertid är det värt att fråga vilket bytesföretag som din anläggningsentreprenör arbetar med – och vilket du vill bli medlem i.

 

purchase timeshare as a holiday option

Om du redan äger semestertid och vill få ut mer av den i form av semesteralternativ och medlemsförmåner, kan ett medlemskap i RCI ge dig tillgång till nästan 4 500 bostäder på anslutna anläggningar, i fler än 100 länder. Lägger du till din semestertidsvecka till vårt nätverk med boenden för bytessemestrar kan det ge dig en eller flera semestrar på resmål över hela världen – alla för samma bytesavgift per lägenhet och vecka.

 

Din fastighet tilldelas Byteskraft eller Points, beroende på vilken typ av medlemskap du väljer (RCI Weeks eller RCI Points). Sedan kan du enkelt boka en semester värd lika mycket eller mindre, och betala din bytesavgift. Om du vill ha en verkligt speciell semester för din familj eller kanske på en anläggning med större byteskraft eller Points-värde, låter RCI dig kombinera dina veckor från ett nyttjandeår och nästa, eller också kan du spara och låna från din årliga Points-tilldelning för att komma iväg på en drömsemester. Du kan alltid ”byta ned dig”, och byta vistelsen under en högt värderad vecka mot två eller tre veckor på en anläggning med lägre värde för att få en längre semester.

 

Som RCI-medlem kan du dra fördel av stora rabatter på betalda semestrar – RCI Sista minuten-erbjudanden och Extra semestrar – för att ge dig och din familj ännu fler möjligheter till semester utan att använda dina Weeks eller Points. Våra medlemmar erbjuds också sänkta Points-värden vid sista minuten-bokningar och rabatterade bytesavtal som tillåter dem att använda de överblivna krediteringar eller Points som de kan ha, så att ingenting går förlorat!

 

purchase timeshare as a holiday option

- Branschen med tidsdelat ägande, semestertid, har funnits i över 50 år.

- RCI är det äldsta semesterbytesföretaget på marknaden – vi har skickat iväg våra medlemmar på semester sedan 1974.

- Det finns mer än 1 300 anläggningar i Europa

- Många ansedda hotellkedjor har erbjudit semestertid under många år, däribland Hilton Hotels, Disney, MacDonald Hotels & Resorts och Sol Melia. Många fler ansluter sig till dem.

- Om du inte själv kan använda din semestertid, kan du låta familjen eller vänner använda den.

- Som ett svar på kundernas krav lanseras korttidsägande och provägande så att du kan prova på livsstilen med semestertid utan att behöva binda dig långsiktigt.

- Bransch- och konsumentorganisationer, t.ex. RDO (Resort Development Organisation) finns för att erbjuda råd, stöd och vägledning för semestertidsägare.

- Som ett företag som tillhandahåller bytessemestertjänster och försöker säkerställa en konsekvent hög kvalitet för alla anläggningar man erbjuder, övervakar RCI anläggningarnas kvalitet åt medlemmarna. Våra team som sköter anslutningar inspekterar anslutna anläggningar, och arbetar tillsammans med dem för att bibehålla de kvalitetskriterier som man fastställt.

- RCI-medlemmarna hjälper till att sätta RCI:s kvalitetsbetyg för anslutna anläggningar genom att vi använder poängen från Välkommen hem-formuläret.

- RCI kommer att ta bort varje anläggning som inte längre uppfyller kriterierna för acceptabel kvalitet.